Ministerul Apărării Naționale (MND) a urmărit 35 de aeronave militare chineze și șapte nave militare în jurul Taiwanului între miercuri (26 iunie), ora 6 a.m., și joi (27 iunie), ora 6 a.m..
35 de avioane chineze și 7 nave, detectate în apropierea Taiwanului. SUA pregătesc contraatacul
China revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său și a declarat că nu va renunța niciodată la folosirea forței pentru a prelua controlul asupra insulei democratice. În ultimii ani, presiunea Beijingului asupra Taipeiului a crescut, culminând cu exerciții militare în mai, după învestirea lui Lai Ching-te, pe care China îl consideră un "separatist periculos".
În cadrul manevrelor militare din jurul Taiwanului, Beijingul a mobilizat nave militare și avioane încărcate cu muniție reală, afirmând că acestea reprezintă o "pedeapsă severă" împotriva "separatiștilor". Ministerul Apărării din Taiwan a menționat că armata chineză a trimis până la 62 de avioane militare într-o singură zi în jurul insulei.
Din cele 35 de aeronave ale Armatei Populare de Eliberare (APL), 33 au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan în porțiunile de nord, centru, sud-vest și est ale zonei de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a țării, conform MND.
Citește și: Tensiuni între China și Taiwan. Beijingul amenință cu moartea susținătorii independenței peninsulei
Ca răspuns, Taiwanul a trimis avioane și nave militare și a desfășurat sisteme de rachete de coastă pentru a monitoriza activitatea PLA.
După aceste manevre, Beijingul a promis că va menține presiunea militară asupra Taiwanului "atâta timp cât vor continua provocările legate de independența Taiwanului".
Până în această lună, Taiwanul a urmărit de 371 de ori avioane militare chineze și de 204 ori nave militare și nave ale pazei de coastă. Din septembrie 2020, China și-a intensificat utilizarea tacticilor de zonă gri prin creșterea treptată a numărului de aeronave militare și nave militare care operează în jurul Taiwanului.
Președintele Lai Ching-te a declarat luni că China nu are "dreptul să-i pedepsească" pe taiwanezi, după ce Beijingul a inclus pedeapsa cu moartea în noile sancțiuni penale vizându-i pe presupușii secesioniști taiwanezi. Lai a subliniat că legăturile dintre cele două părți se vor deteriora dacă China "nu acceptă existența Republicii China și nu inițiază schimburi (...) cu guvernul democratic ales și legitim al Taiwanului", potrivit taiwannews.com.
Citește și: VIDEO Repetiție pentru Taiwan? Momentul când un submarin al Chinei spulberă o navă de luptă
Ambasadorul filipinez în SUA cere utilizarea bazelor americane în războiul China-Taiwan
Dacă un război între Taiwan și China afectează Filipine, Manila ar putea permite Statelor Unite să își folosească bazele militare pentru a apăra Taiwanul, a declarat ambasadorul filipinez la Washington, Jose Manuel Romualdez, într-un interviu acordat marți (25 iunie).
Diplomatul discuta cu Financial Times despre posibilitatea unui conflict armat cu privire la insulele disputate din Marea Chinei de Sud. Romualdez a subliniat că patru baze disponibile pentru SUA au fost destinate să consolideze apărarea Filipinelor și nu au fost folosite în operațiuni ofensive.
Cu toate acestea, dacă conducerea apărării din Manila ar crede că un conflict între Taiwan și China ar afecta Filipine, atunci ar fi "cel mai probabil" de acord ca SUA să utilizeze bazele pentru apărarea Taiwanului, a spus el. Romualdez a adăugat că speră că acest lucru nu se va întâmpla niciodată, dar a declarat că Filipine va "juca un rol în teatrul asiatic", citat de Financial Times.
Interviul cu ziarul britanic s-a concentrat pe escaladarea disputelor dintre Filipine și China cu privire la un recif disputat, Romualdez avertizând cu privire la posibilitatea unui război nuclear. Beijingul a adoptat o poziție din ce în ce mai agresivă, lovind nave și amenințând cu folosirea armelor.