Fără discuții despre gen în școli: UB și UBB din Cluj denunță încălcarea autonomiei universitare

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 17.06.2020 - 11:31
FOTO: Unibuc.ro

Două mari centre universitare, Universitatea București și Universitarea Babeș-Bolyai din Cluj, acuză ingerințe în autonomia universitară, după ce aleșii au votat, marți, o lege care interzice orice referire la identitatea de gen în școli, considerând-o „prozelitism”.

SHARE

„Universitatea din București dezavuează orice inițiativă de subminare a autonomiei universitare și solicită tuturor actorilor responsabili din viața socială și politică a țării să apere acest drept câștigat acum mai bine de 30 de ani în România.

Amendamentul de modificare a Legii Educației Naționale, aprobat ieri în Parlamentul României, contravine unor drepturi fundamentale garantate de  Constituția României și de convențiile internaționale la care România este parte: libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară.

Credem că tărie că respectarea și cultivarea acestor libertăți fundamentale, promovarea adevărului științific, a libertății și a dreptății sociale se află, în mod negreșit, la fundația unei societăți libere”, a precizat Universitatea București, într-un comunicat remis redacției.

Similar, și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca se pronunță împotriva oricărei intruziuni asupra mediului academic, notând că legea care interzice discuțiile despre identitatea de gen în mediul școlar reprezintă „o scăpare care va fi corectată”. 

„Am constatat cu stupefacție că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României – prin votul acordat în Senatul României pentru modificarea Legii Educației Naționale – se interzic în instituțiile de învățământ, deci și în universități, <<activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași>>.

UBB este una din cele mai importante comunități academice din România, cu aproape 50.000 de membri, unindu-ne valori comune și respectându-ne diferențele, acolo unde apar. Dincolo de varietatea opțiunilor ideologice, din punctul nostru de vedere problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe / cursuri / cercetări / specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege! Dar o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiții etice, nu altfel! Suntem încrezători că, în ceea ce privește varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”, a precizat UBB, într-un comunicat de presă. 

Amintim că, marți, Senatul, a adoptat o modificare la Legea Educației Naționale, potrivit căreia în școli este interzisă orice teorie sau opinie despre identitatea de gen, „înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. 

Discuția despre identitatea de gen va fi asimilată prozelitismului și amendată cu până la 50.000 de lei, potrivit proiectului de lege elaborat de doi aleși PMP și adoptat cu voturile PSD. 

După adoptare, au reacționat și ONG-urile care apără drepturile persoanelor LGBT, care au explicat că modificarea va avea „consecințe extrem de grave” pentru persoanele transgender. 

Citește mai multe aici: Lege care interzice orice teorie despre identitatea de gen, adoptată în Senat

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te