Impas total. Guvernul respinge creșterea salariilor profesorilor cu 25%. Ce ofertă le-a făcut

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.05.2023 - 12:13
GReva profesorilor - Foto: Newsweek România

Sindicatele au cerut o creștere de 25% a salariilor profesorilor, dar guvernul nici nu a vrut să audă. Oferta guvernului va avea darul să înfurie și mai mult profesorii care vor continua greva.

SHARE

Sindicatele din Educaţie au cerut o creştere a veniturilor cu 25% şi un act normativ prin care să fie stipulat ca şi garanţie că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie.

Guvernul a răspuns în această seară, dar fără să anunțe o creștere procentuală a salariilor dascălilor.

Citește și: Sindicatele din Educație s-au hotărât. Ce salarii vor pentru a opri greva? „Să-și facă socotelile”

Guvernul a decis mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. El a adăugat că pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie.

Citește și: EXCLUSIV Ospătarul și liftierul din Parlament câștigă cu 500 lei mai mult decât un profesor debutant

Cărbunaru a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar.

 Guvernul respinge creșterea salarilor profesorilor cu 25%

”În urma discuţiilor, Guvernul a prezentat tot setul de măsuri pregătit pentru a veni în sprijinul celor care lucrează în sistemul de educaţie, pentru a face posibilă cât mai curând reîntoarcerea în clase, atât pentru cei care predau, cât şi pentru elevi. După acest dialog, care s-a purtat între reprezentanţii Executivului şi cei ai sindicatelor din educaţie, rezultatul acestor discuţii a fost analizat de către liderii coaliţiei de guvernare, iar la finalul acestor discuţii sunt în măsură să vă prezint câteva date. În primul rând, decizia coaliţiei de guvernare care va fi implementată chiar mâine în şedinţa de Guvern de dimineaţă vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din educaţie, prin mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic în aşa-numita anexa 8 a Legii salarizării, o măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector cu o medie a creşterii veniturilor cu 9%. Acestor venituri li se vor adăuga două prime consecutive, una în iunie şi alta în octombrie, de câte 500 de lei fiecare. De asemenea, aceste prime fiind oferite tuturor celor 55.000 de oameni care lucrează în categoria personalului nedidactic”, a declarat, joi seară, Dan Cărbunaru, în cadrul unor declaraţii de presă.

Nicio concesie

Potrivit acestuia, pentru alte 220.000 de oameni care lucrează în sistemul educaţional - personalul didactic şi personalul didactic auxiliar, în luna iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, care va fi urmată în luna octombrie de o primă de 1.500 de lei.


”Discuţiile iniţiale, care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentaţii sindicatelor, vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din anexa 8, la care se adăuga nevoia evidentă de a trata cu prioritate situaţia debutanţilor din sistemul educaţional, unde s-a discutat iniţial de această formă de stimulare de premiere, atât pentru dumnealor, cât şi pentru cei care predau în zone defavorizate, cu un stimul în valoare de 1.000 de lei.  Iată că am ajuns la extinderea acestor formule care vor purta această formă de premiere pentru întreg personalul didactic, 220.000 de oameni care vor primi în total 2.500 de lei, desigur, în paralel continuând demersul pe care Guvernul îl face, tot ce ţine de noua grilă de salarizare (...) Urmează ca noile majorări, aşteptate de cei din sistemul educaţional, să intre în cadrul noii legi a salarizării care va avea în regim de urgenţă, devansat faţă  de termenul fixat în PNRR, decembrie a.c., în 15 iulie urmând a fi prezentat public şi lansat în dezbatere şi în analiză pentru a găsi cele mai bune formule astfel încât cei care lucrează în educaţie să îşi regăsească statutul (...)”, a explicat el.

Cărbunaru a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce atât pentru cei care lucrează în învăţământul preuniversitar, cât şi pentru cei care lucrează în învăţământul universitar:
 
- Cadrele didactice care lucrează în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu 5 salarii minime brute pe ţară
- Vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ, din bugetul de stat, şi nu de la primării, pentru a elimina eventuale blocaje sau întârzieri
- Norma didactică va fi redusă cu 2 ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi de instruire practică, atunci când există o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic I, fără ca acest lucru să ducă la o diminuare a salariului
- La încetarea contractului de muncă, în semn de respect, recunoştinţă faţă de personalul didactic care se pensionează, va fi acordată o primă care este echivalentul a două salarii de bază
- Pentru directorii unităţilor de învăţământ şi pentru inspectori, având în vedere responsabilităţile pe care le au, dar şi volumul de muncă pe care şi l-au asumat, va fi acordat concediu de odihnă suplimentar, în conformitate cu contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar
- Cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învăţământ vor putea beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână
 
Potrivit sursei citate, tot de la 1 septembrie, universităţile vor putea majora salariul de bază, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate de profesori şi de performanţa acestora. Cadrele didactice care se pensionează vor primi în plus, de la Ministerul Educaţiei, două salarii raportate la ultimul salariu de bază.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te