"Examenul naţional de Bacalaureat 2021 (sesiunea iunie-iulie) începe luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, 29 iunie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba şi literatura maternă, este programată joi, 1 iulie. Examenul este organizat în 802 centre. Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare. În Capitală vor susţine probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidaţi", se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Educaţiei.
Potrivit sursei citate, afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12,00).
"Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 - 18,00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie", se mai arată în comunicat.
Ministerul Educaţiei menţionează că probele încep la ora 9,00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8,30.
"Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire şi protecţie: fiecare centru de examen va dispune de de asistenţă medicală, echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanţi, măşti etc.), intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat, în sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de 1 metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri, în situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă, fiecare persoană care are drept de acces în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare, sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini, în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie, colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate. În acelaşi timp, este interzis schimbul de obiecte personale", mai spune ministerul.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV Lucrările la Pasajul Berceni, înaintează cu 2% pe lună. Deschiderea, vara 2022
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen şi toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.
Potrivit comunicatului, este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul, iar cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
Citește și: Orban: Cel care este ales preşedintele PNL trebuie să fie premier