Legea Educației. Acuzații de plagiat verificate de universități. CNATDCU, rolul de instanță de apel

DE Petre Bădică | Actualizat: 13.01.2023 - 13:17
Acuzațiile de plagiat, verificate de universită - Foto: Pexels
Acuzațiile de plagiat, verificate de universită - Foto: Pexels

În noile legi ale educației propuse de Ligia Deca, universitățile vor fi cele analizează plagiatele. Rolul CNATDCU va fi acela de instanță de apel unde poate fi contestat verdictul dat de universități.

SHARE

Noile legile ale Educației propuse de Ligia Deca dau puteri sportite universităților care vor analiza acuzațiile de plagiat. Autorul poate contesta soluția la CNATDCU. Dacă nu o face în 30 de zile, rămâne valabil verdictul dat de Universitate. În cazul în care decizia de la universitate este diferită de cea a CNATDCU, prevalează aceasta din urmă.

Universitatea e obligată să pună în practică decizia CNATDCU, chiar dacă e diferită față de cea dată de instituția de învățământ superior. Rectorul face demersurile pentru deposedarea autorului de titlul de doctor.

Noile prevederi din Legea Educației propuse de Ligia Deca

Art. 171

 (4) Comisiile de etică universitară‚ de la nivelul instituţiilor de învăţământ superior‚ cercetează existenţa abaterilor de la normele de etică şi deontologie universitară şi se pronunţă în termen de 45 de zile calendaristice de la primirea sesizării‚ prin hotărâre motivată în baza unui raport‚ care se comunică persoanei cercetate şi persoanei care a formulat sesizarea. Deciziile comisiilor de etică se publică pe site-ul instituţional.


(5) În termen de 30 de zile de la comunicare‚ hotărârea poate fi contestată la CNATDCU sau CNEMU‚ după caz. CNATDCU sau CNEMU‚ după caz‚ se pronunţă prin decizie motivată în termen de 45 de zile calendaristice‚ care se comunică instituţiei de învăţământ superior‚ comisiei de etică universitară. 


(6) În situaţia în care decizia CNATDCU sau CNEMU‚ după caz‚ este diferită de cea a comisiilor de etică de la nivelul instituţiilor de învăţământ superior‚ aceasta va fi pusă în aplicare de instituţia de învăţământ superior în termen de 30 de zile calendaristice‚ de la comunicare. Nepunerea în aplicare a deciziilor CNATDCU sau CNEMU după caz‚ reprezintă o încălcare a răspunderii publice‚ sancţionată conform art. 173. Decizia finală se comunică persoanei cercetate şi persoanei care a formulat sesizarea de către CNATDCU sau CNEMU după caz‚ în termen de 10 zile calendaristice de la emiterea deciziei.


(7) În situaţia în care hotărârea comisiei de etică universitară nu este contestată în termenul prevăzut la alin. (5) aceasta este definitivă şi obligatorie pentru persoana cercetată şi pentru instituţia de învăţământ superior. În termen de 30 zile de la rămânerea definitivă şi obligatorie a hotărârii comisiei de etică universitară‚ aceasta este pusă în aplicare la nivelul instituţiei de învăţământ superior‚ fără alte avize decât cel prevăzut la art. 163. Acest lucru se comunică părţilor implicate.


(8) În situaţia în care Comisia de etică universitară constată existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat şi hotărârea a rămas definitivă sau în situaţia în care CNATDCU constată existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat‚ aceasta este comunicată  rectorului care‚ în termen de maximum 30 de zile‚ are obligaţia de a formula acţiune în contencios administrativ‚ în vederea anulării diplomei de doctor‚ pentru diplomele acordate de instituţia de învăţământ superior‚ dacă diploma de doctor a intrat în circuitul civil şi a născut drepturi subiective garantate de lege. În situaţia în care rectorul nu iniţiază acţiunea de anulare a diplomei de doctor‚ Ministerul Educaţiei formulează propria acţiune în contencios administrativ‚ în vederea anulării diplomei de doctor şi sesizează CNEMU.


(9) În situaţia în care  Comisia de etică universitară constată existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat şi hotărârea a rămas definitivă sau în situaţia în care CNATDCU constată existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat‚ aceasta este comunicată  ministrului educaţiei‚ dacă titlul de doctor a fost confirmat prin ordin al ministrului. Ministerul educaţiei‚ în termen de maximum 30 de zile‚ are obligaţia de a formula acţiune în contencios administrativ‚ în vederea anulării ordinului de ministru de confirmare a titlului de doctor‚ dacă ordinul a intrat în circuitul civil şi a născut drepturi subiective garantate de lege.


(10) În situaţia în care comisia de etică universitară constată existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat şi hotărârea a rămas definitivă‚  sau în situaţia în care CNATDCU constată existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat‚ aceasta este comunicată  rectorului‚ care‚ în termen de maximum 30 de zile‚ are obligaţia de revoca diploma de doctor‚ pentru diplomele acordate de instituţia de învăţământ superior‚ dacă  diploma de doctor nu intrat în circuitul civil şi nu a născut drepturi subiective garantate de lege.


(11) În situaţia în care comisia de etică universitară constată existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat şi hotărârea a rămas definitivă‚  sau în situaţia în care CNATDCU constată existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat‚ aceasta este comunicată ministrului educaţiei‚ dacă titlul de doctor a fost confirmat prin ordin al ministrului. Ministrul educaţiei‚în termen de maximum 30 de zile‚ are obligaţia de revoca ordinul de ministru de confirmare a titlului de doctor‚ dacă  nu intrat în circuitul civil şi nu a născut drepturi subiective garantate de lege.


(12) În cazul revocării sau anulării diplomei de doctor‚ în termen de 30 de zile‚ instituţia de învăţământ superior face modificările în platforma RUNIDAS şi în platforma de administrare a tezelor de doctorat gestionată de UEFISCDI.     

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te