Acuzații de cenzură, după interzicerea a 1.000 de cărți în școlile din SUA. Despre Luther și Mandela

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.04.2022 - 11:52
Acuzații de cenzură, după interzicerea a 1.000 cărți în școlile din SUA. Despre Luther și Mandela / LA Times

 Peste o mie de titluri de cărţi, cele mai multe abordând tematici referitoare la rasism şi problematica LGBTQ, au fost interzise în sălile de clasă şi în bibliotecile şcolare în ultimele nouă luni, multe dintre acestea sub presiunea părinţilor şi oficialilor conservatori..

SHARE

PEN a elaborat o bază de date a cărţilor interzise, printre care se află şi romanul de debut al scriitoarei recompensate cu Nobel Toni Morrison, precum şi un volum de memorii semnat de actorul şi activistul George Takei, în care povesteşte cum a fost trimis într-un centru de detenţie din California pentru că era japonez-american în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a precizat joi PEN America, organizaţie care luptă pentru protecţia libertăţii de exprimare, informează Reuters..

''Contestări ale cărţilor, în special cărţi ale unor autori bărbaţi care nu aparţin rasei albe, au loc la cel mai ridicat nivel constatat până acum'', a precizat într-un comunicat de presă Jonathan Friedman, director al programului pentru libertatea de exprimare al PEN America şi autorul principal al raportului.

Citește și: O profesoară de matematică i-a dat un pumn în nas și a lovit-o cu tocul pe o tânără într-un club

''Fenomenul care are loc acum în ţară privind interzicerea cărţilor în şcoli este fără precedent ca frecvenţă, intensitate şi succes'', a spus el.

În ultimele luni, părinţi conservatori s-au adresat reuniunilor consiliilor şcolare din numeroase state atacând cărţi pe care le consideră ca având un conţinut sexual explicit sau care abordează problema rasismului într-o manieră care îi face pe copiii albi să se simtă prost.

Citește și: FOTO Cum arată teatrul din Mariupol după bombardamentele în care au murit peste 300 de oameni

Comitetul pentru supraveghere şi reformă din Camera Reprezentanţilor a susţinut joi o audiere în Congresul Statelor Unite pe tema interzicerii cărţilor şi a cenzurii academice. La începutul săptămânii, Asociaţia Bibliotecilor Americane a dat publicităţii propria listă de cărţi interzise şi contestate care este apropiată de rezultatele PEN.

''Învaţă să tolerezi discursul pe care îl deteşti la fel ca şi discursul pe care îl susţii'', a spus reprezentantul democrat Jamie Raskin, adresându-se atât conservatorilor, cât şi liberalilor.

''Dacă anulăm sau cenzurăm tot ceea ce oamenilor li se pare ofensator, nu va mai rămâne nimic'', a spus el.

Raskin a menţionat critici ale stângii în încercarea de a scoate de pe listele de lectură romanul clasic al lui Mark Twain ''The Adventures of Huckleberry Finn'', întrucât conţine expresii rasiste chiar dacă tema generală a cărţii contestă rasismul şi sclavia.

PEN a ajuns la concluzia că 86 de districte şcolare au scos 1.145 de titluri din listele de lecturi pe parcursul ultimelor nouă luni, unele permanent, altele pe perioada desfăşurării unor anchete.

''The Bluest Eye'', de Toni Morrison, a fost scoasă din bibliografii în 11 districte şcolare, iar ''Out of Darkness'', de Ashley Hope Perez, a fost interzisă în 16 districte. Ambele romane au drept temă rasismul şi conţin referinţe sexuale.

''Gender Queer: A Memoir'', de Maia Kobabe, a fost interzisă în 30 de districte şcolare, a mai precizat organizaţia.

Mai mult de două treimi din cărţile interzise sunt de ficţiune, însă şi titlurile de nonficţiune, printre care biografii pentru copii despre Rosa Parks, Martin Luther King Jr, Duke Ellington şi Nelson Mandela, au fost scoase din biblioteci şi din programele şcolare. Au fost interzise totodată cinci colecţii de poezii.

Patru din zece cărţi din lista PEN au fost interzise în urma unor presiuni politice în opt districte şcolare din Texas, Carolina de Sud şi Georgia, se mai precizează în raport

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te