VIDEO: Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, explică cum se pot amâna ratele la bănci timp de 9 luni

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.03.2020 - 12:53
Foto Inquam Photos/George Călin

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spune că ratele la bancă pot fi amânate pe o perioadă de cel mult nouă luni, atât de persoanele fizice, cât şi de cele juridice, iar cei care doresc acest lucru pot anunţa banca online.

SHARE

 

Florin Cîţu a mai precizat că în şedinţa de Guvern de joi va fi dată o Ordonanţă de Urgenţă care va reglementa această situaţie.

 
Ministrul Finanțelor a explicat, miercuri, printr-un mesaj video pe pagina sa de Facebook, ce măsuri are de gând să ia Executivul. 

„Aseară am vorbit despre ratele românilor şi trebuie să ştiţi că soluţia pe care o propune Ministerul Finanţelor, pe care am discutat-o, am propus-o Băncii Naţionale şi sistemului bancar este una care ia în calcul mai multe elemente.

În primul rând, m-am gândit la perioada de timp, nu ştim exact cât o să dureze această perioadă şi atunci am zis că cei care doresc să aibă ratele amânate la bancă pot să o facă până la nouă luni de zile.

Este un termen pe care l-am discutat cu Banca Naţională pentru că era nevoie de a înţelege cum se va finanţa sistemul şi cu sistemul bancar.

Până la nouă luni de zile a fost propunerea până la care am mers eu şi a fost agresată de BNR şi de sistemul bancar, vom vedea dacă va fi propunerea finală, dacă aşa va rămâne în ordonanţă.

În acelaşi timp, iarăşi am discutat cine să aibă acces la această amânare şi propunerea din partea mea a fost să nu discriminăm, exact ca la IMM-uri, să aibă acces toţi românii care vor cere acest lucru.

Am discutat şi cu băncile cum să ceri acest lucru, să facă în scris, în primul rând prin online, eu mă gândesc la o variantă care să aibă două etape, una poate prin telefon să se facă prima şi se identifică persoana prin telefon şi apoi să fie confirmată în scris printr-un email sau o altă modalitate ca şi băncile să aibă ceva scris, să aibă ceva la mână pentru viitor. Vom vedea şi aici care este varianta.

Dar ideea principală este că da şi în România nu am uitat de persoanele cu credite la bănci, vor fi atât persoane fizice, cât şi persoane juridice”.

„A durat puţin mai mult pentru că soluţia noastră nu se opreşte aici, nu va fi o soluţie doar pentru această perioadă şi ne gândim şi cum să susţinem şi după aceste nouă luni de zile sau trei , nu ştim exact.

Şi aici iarăşi discuţia este cu băncile să nu existe cumva o povară imediat după această perioadă să li se ceară cetăţenilor, companiilor să vină cu plata ratelor, să fie eşalonată pe o perioadă mai lungă ca această povară să fie împărţită pe termen lung.

Sper ca această ordonanţă să fie gata pentru şedinţa de mâine, sunt câteva detalii tehnice pe care trebuie să le punem la punct, de aceea am stat puţin mai mult”, a mai afirmat Florin Cîţu.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -