VIDEO Fondul pentru consumatorii vulnerabili, afectați de creșterea prețurilor, nu există

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 16.09.2021 - 15:06
Fondul pentru consumatorii vulnerabili, afectați de creșterea prețurilor, nu există. Foto Pexels.com

Românii care nu își permit să plătească facturile mari la energie electrică și gaze naturale vor fi protejați prin legea consumatorului vulnerabil. Doar că în fondul de ajutorare nu există deocamdată nici un ban, a explicat la Newsweek LIVE expertul Silvia Vlăsceanu.

SHARE

Legea consumatorului vulnerabil va avea două componente: prima, o subvenție la factură, în funcție de consumul de energie pe care și-l asumă consumatorul și în funcție de prețul de referință pentru diferitele tipuri de energie (electrică, termică, gaz sau combustibil solid). În același timp, va exista un supliment, care se va acorda în tot timpul perioadei în care consumatorul accesează surse de energie.

Consumatorul vulnerabil trebuie să se adreseze Primăriei pentru a obține aceste facilități.

Citește și: VIDEO România poate rămâne fără gazele din Marea Neagră: e posibil să le extragă rușii și ucrainenii

Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică – HENRO, a explicat la Newsweek LIVE că legea consumatorului vulnerabil de energie prelungește aplicarea unei ordonanțe care era valabilă anterior doar pe perioada sezonului rece. S-au acordat ajutoare de încălzire în ultimii 8-9 ani. 

„Legea preia mecanismul ordonanței și extinde pe durata întregului an și pentru energie electrică ajutoarele date de stat. 

Actul normativ se adresează consumatorilor cu venituri reduse și sunt niște plafoane de venituri care țin până la urmă de posibilitățile statului. Nu era greu de adoptat, tehnic, mai repede. 

Problema a fost, în ultimii ani, s-a tot amânat finanțarea acestei scheme de sprijin. Dacă statul ar fi avut bani, ar fi putut să o aplice cu mult timp înainte. 

Citește și: VIDEO Când vor scădea prețurile la energie electrică - Newsweek LIVE

În 2013, dacă nu greșesc, au apărut mai multe ordonanțe, printre care una prevedea impozitarea veniturilor suplimentare obținute din dereglementarea prețurilor la gaze naturale. Și se spunea că această diferență va constitui baza fondului pentru ajutorarea consumatorului vulnerabil.

Fondul acesta nu s-a constituit, deși a fost prevăzut clar într-un document al guvernului. Acel fond urma să fie permanent alimentat din cel puțin această sursă.

Bine că se întâmplă măcar acum”, a menționat Silvia Vlăsceanu.

Pe de altă parte, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică a menționat că o compensare a facturii nu e suficientă. 

„Nu doar veniturile trebuie să fie un criteriu în baza căruia un consumator să primească sprijn de la stat. Sunt consumatori cu venituri reduse, dar și consumatori care nu-și permit condiții minimale de trai pentru că nu au casa eficientizată energetic, are pierderi atât de mari încât consumă mulți bani în energie. 

Sau nu își permit echipamente energetice de clasă superioară. Trebuie privit și consumul per client care să asigure un trai decent. 

De asemenea, s-ar impune și ajutoare pentru răcire, nu doar pentru încălzire. Avem veri din ce în ce mai toride. 

Și, bineînțeles, se impune informarea și educarea consumatorului, despre cum să obțină condiții de locuire decente”, a menționat Silvia Vlăsceanu, la Newsweek România.

De asemenea, o altă problemă este că nu s-a realizat interconectarea bazelor de date, pentru a ști în orice moment unde se găsește, financiar, un cetățean al României, pentru a ști cum să îl ajuți.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te