Consultantul financiar, Laurențiu Stan, fondator Kapital Minds, a explicat la Newsweek Report cum pot fi protejate afacerile în condițiile în care valoarea TVA crește de la 1 august și sunt anunțate și alte majorări de taxe și impozite.
VIDEO Cum să-ți protejezi afacerea în condiții de austeritate. Ce trebuie să facă antreprenorii
Newsweek România: Ce ar trebui să facă antreprenorii în noile condiții de austeritate?
Laurențiu Stan, consultant financiar: Da, din păcate se măresc din nou taxele. Le spun acum măsuri de austeritate. Asta înseamnă că, la un moment dat, ar trebui să scadă după ce trece perioada asta dificilă.
Ctește și: Cu cât timp înainte trebuie să-ți pregătești ieșirea dintr-o afacere ca să obții prețul corect
Eu așa asociez. Dacă iau niște măsuri de austeritate, acestea sunt pe o perioadă determinată, dar mă îndoiesc că o să fie așa. Într-adevăr, cele mai importante creșteri de taxe pe care le văd eu acum și cele mai de impact ar fi creșterea TVA de la 19 la 21%, taxa standard, și creșterea accizelor cu 10% la combustibil, mai ales, care va avea un impact foarte, foarte mare.
De asemenea, creșterea impozitului pe dividende - aici o să fie un impact pentru antreprenori, într-adevăr, de la 10 la 16% începând cu ianuarie 2026, plus acea taxă pe cifra de afaceri a băncilor, care, indirect, va fi un impact pe cost, costurile de finanțare ale antreprenorilor. Aici văd cele mai de impact creșteri de taxe, modificări fiscale.
Ce impact are majorarea TVA?
În primul rând, va fi cel mai rapid, va avea cel mai rapid impact, pentru că de la 1 august crește cota la 21%, deci cresc prețurile. Pentru antreprenori înseamnă creștere de costuri, în primul rând, pentru că și furnizorii vor crește TVA-ul de la 19% la 21%. Apoi, va fi o provocare pentru antreprenori să vadă dacă umblă la marja de profit, dacă transferă cumva aceste creșteri în scăderea marjei lor de profit, sau dacă transferă direct către consumatorul final.
Adică, o creștere de preț care s-ar putea să le scadă cota de piață dacă este concurență mare pe piața respectivă. Deci, cumva, trebuie să analizeze foarte bine ce fac mai departe cu TVA-ul și, implicit, accizele, care pun o presiune pe costurile cu combustibilul și nu numai.
Creșterea accizelor la combustibil se va reflecta în creșterea tuturor prețurilor. La ce să ne așteptăm?
O să vedem și inflația cum crește. În iunie a fost 5,7%, probabil că o să ajungem spre 7-8% la final de an cu aceste creșteri de taxe.
Aceste majorări îi vor face să sufere, în principal, pe cei care oricum plăteau, plăteau taxele și impozitele, pentru că cei care nu le plăteau, cu atât mai puțin o să le plătească în continuare. Crezi că va fi o strategie acum pentru evitarea acestor taxe și impozite?
În privința impozitului pe dividende, care crește de la 10% la 16% acum, anul acesta, până la final de an, vor fi antreprenori care se vor repezi să distribuie dividende interimare pentru a plăti un impozit de 10% în loc de 16%. Dar poate fi o capcană, pentru că, dacă firma nu este bine capitalizată și nu are o rezervă de cash suficientă, înseamnă o decapitalizare rapidă a companiei și, automat, și o situație mai slabă în fața băncilor, pentru că vor obține mai greu finanțare.
Și, în al doilea rând, dacă se și plătesc acele sume distribuite ca dividende, e o presiune pe cash și trebuie să aibă grijă, cumva, să nu afecteze furnizorii, pentru că dacă tragem din firmă sume mari ca dividende s-ar putea să nu mai avem, la un moment dat, bani să plătim furnizorii și creditorii.
Ce ar trebui să facă un antreprenor ca să nu ajungă în situația asta?
În primul rând, trebuie să-și facă o analiză foarte clară. Așa cum toți mergem la doctor și avem un diagnostic, așa ar trebui să facă fiecare antreprenor cu propria firmă, să vadă foarte clar ce cheltuieli are, ce costuri fixe, ce costuri variabile, dacă într-adevăr anumite cheltuieli produc valoare adăugată și dacă nu cumva ar putea să renunțe la cheltuielile respective pentru a pune o presiune mai mică pe profitabilitate.
Dar asta nu înseamnă să dai oameni afară neapărat, adică toată lumea se gândește, când aude de reduceri de costuri, că trebuie să disponibilizeze personal. Însă poate însemna și automatizare a unor fluxuri interne, poate însemna digitalizare. Cumva scapi de niște recurențe, costuri recurente, prin digitalizare. Acum există și fonduri europene pentru digitalizare și ar trebui să se orienteze către anumite platforme.
Aceasta este și zona de expertiză Kapital Minds.
Da, cumva eficientizarea activității firmelor antreprenoriale românești, dar totul pornește de la acel diagnostic, adică evaluarea inițială. Vedem de unde pornim, inclusiv valoarea de la momentul zero și apoi creștem.
Încercăm să creștem acea valoare prin eficientizarea cheltuielilor, prin mărirea plajei de clienți, diversificarea clienților prin piețe noi, externalizare, internaționalizare până la urmă, pentru că este un val destul de intens acum, cu extinderea în străinătate a unor companii românești și așa mai departe. Acesta e primul pas, eficientizarea. De fapt, primul ar fi să știm exact ce avem în firmă și care e situația la momentul actual.
Eficientizăm toate procesele și cheltuielile și apoi încercăm, cumva, să restructurăm din punct de vedere fiscal. O planificare fiscală aș spune, nu optimizare fiscală.
Ce înseamnă asta? Dacă antreprenorii au mai multe firme și de obicei se întâmplă asta, au folosit până acum o firmă principală, apoi o micro-întreprindere pentru optimizare a anumitor activități. Adică să plătești un impozit mai mic pe cifra de afaceri și acum ar fi o oportunitate pentru consolidarea acestor firme într-o structură de tip holding. Există niște facilități fiscale, mai ales pe partea de dividende.
Societățile care fac parte din holdingul respectiv distribuie dividende către societatea-mamă, care pot fi reinvestite în alte proiecte și alte afaceri. Este o structură care este din ce în ce mai căutată acum de antreprenori, mai ales de cei care au afaceri diverse, nu aceia care activează într-un singur domeniu.
În perioade de criză, există totuși și anumite oportunități. Crezi că de data asta ar fi, sau asta ar fi o oportunitate pentru crearea acestor holding-uri?
Da, este o oportunitate reală, pentru că asigură creșterea în continuare și ajută cumva și din punct de vedere fiscal, adică nu plătește acele taxe pe dividende. Acum se amână cumva și se tot reinvestesc dividendele respective. Antreprenorii ar trebui să se gândească și la o combinație între salariu și dividende, mai ales cei care au firme mici și mijlocii, care depind cumva de dividende, sunt remunerați doar prin dividende.
Ar trebui să facă o combinație, chiar dacă salariul este taxat mai mult, să combine remunerarea prin salariu și cea prin dividende. Așa și-ar asigura și un un cash flow mai stabil, chiar dacă sunt taxe mai mari pe salariu. Există o o stabilitate și o sunt premize de creștere mai mai mari.
Crezi că vor fi tentați mulți investitori să vândă sau să iasă din afacerile pe care le au în România ?
Depinde de domeniu. Din ce am simțit eu până acum, nu există intenție de genul ăsta la investitori, adică mai ales după ce s-au mai liniștit lucrurile cu agențiile de rating internaționale, care se pare că ne vor lăsa la același nivel al ratingului. Investitorii rămân și caută oportunități, mai ales acolo unde antreprenorii români au ajuns într-o situație mai grea, la o creștere mai redusă. Caută să investească și asta este o oportunitate pentru antreprenori.
Vorbeam mai devreme despre bănci, că prin aceste taxe pe cifra de afaceri s-ar putea ca finanțarea să fie acordată mai greu și la costuri mai mari. Antreprenorii pot apela la investitori, la fonduri de investiții, pentru finanțare și s-ar putea să obțină costuri mai reduse și perspective de creștere mai mai bune, pentru că acei investitori se pot și implica în activitatea de zi cu zi a societății.
Crezi că investitorii vor începe să ocolească România?
Pot să fie mai reținuți. Cu toate că 16% față de alte țări nu este o cotă de impozitare a dividendelor așa ridicată. Cumulat, cumva, impozitul pe profit cu impozitul pe dividende ar ajunge undeva la 29,4%, deci totuși, și față de taxele pe salariu, e mult mai bine pe partea asta de dividende. Unde văd eu un posibil recul la bursă, pentru că acolo deja cresc taxele pe dividende de la 10% la 16% și sunt semne că s-ar mări și taxele pe câștigurile de capital și investitorii s-ar putea să nu mai vadă așa de interesantă bursa. Și tocmai când bursa noastră era cumva pe val, creștea.
Eu cred că măsurile au fost luate ca urmare a urgenței care exista, adică presiunea din partea Comisiei Europene, și presiunea din partea agențiilor de rating. Deci o creștere a taxelor, chiar dacă unii au spus că nu va crește TVA-ul, dar nu se putea fără.
Toți analiștii, toți specialiștii au spus asta de anul trecut, că nu există altă posibilitate decât creșterea anumitor taxe. Ce cred eu că a fost cumva făcut în pripă, nu știu dacă e soluția cea mai corectă: anumite sporuri s-au tăiat acolo unde nu era cazul. Adică nu s-a tăiat în masă fără să fie o analiză punctuală.
Sunt convins că unele dintre sporuri nu sunt meritate de unii oameni, dar altele sunt, și s-a creat probabil o nedreptate pentru cei care chiar merită acele sporuri. Trebuia făcută o analiză mai detaliată, dar, repet, din lipsă de timp au ales să taie ce se putea tăia, inclusiv bursele studenților, o alegere destul de grea pentru studenții români, dar de acolo s-a putut tăia cel mai repede și sper să se revină.
Sper ca aceste măsuri să fie provizorii, să fie măsuri într-adevăr de austeritate care să se repare la un moment dat, inclusiv taxele. Sper să vedem peste câțiva ani o scădere a taxelor, după ce se redresează economia.
Ce crezi că ar mai trebui să facă acum Guvernul pentru a completa aceste măsuri?
Cu siguranță, ar trebui să umble mai mult la cheltuielile statului, adică mai mult și mai repede. Acolo cred că se poate face o economie destul de importantă și nu vorbim doar despre salarii sau indemnizațiile celor din consilii de administrație. Într-adevăr, sunt cazuri destul de ciudate acolo, dar nu cred că se va face o economie așa de mare de aici; administrația publică trebuie reformată din temelii și trebuie cumva consolidată, așa cum se consolidează antreprenorii în holding-uri.
Anumite localități sau comune ar trebui consolidate, să aibă un singur aparat administrativ, pentru că sunt sate sau comune cu foarte puțini locuitori care nu justifică o structură de administrare. De acolo cred că ar trebui tăiat, dar și asta e pe termen mediu. Nu știu cât de repede se poate face, dar bănuiesc că în pachetul doi, trei, vor exista măsuri de reducere drastică a cheltuielilor statului.
Ce părere ai despre modul în care colectează statul taxele?
Păi nu prea le colectează, mai ales la TVA. Avem acel gap de colectare de 30% pe care îl știm cu toții. Suntem campioni în Europa la necolectare. Am văzut că se fac pași în sensul ăsta, se reformează ANAF, cumva, sperăm să existe ceva modificări acolo și să existe o colectare mai bună. Am văzut un top 10 al companiilor cu zeci de miliarde de de lei datorii neplătite la stat. Așa ceva n-ar trebui să mai existe sau acele firme n-ar trebui să mai funcționeze și, mai mult, aș pune și o condiție, ca cei care au trecut prin firmele acelea, au administrat firmele și au creat asemenea prejudicii statului roman, să nu mai poată intra în altele, să nu mai poată înființa alte firme, să nu mai facă parte din alte consilii de administrație.
Asta ar fi o măsură foarte bună.
Mai ales că legile se fac în Parlament și dacă ar exista un consens și o majoritate, ar trebui să meargă destul de repede să se facă o lege în așa fel încât să se poată colecta mai bine TVA-ul, mai ales că acolo e cea mai mare problema.
Există și discuția despre tăierea pensiilor speciale, dar aici mi se pare că e un discurs populist, pentru că față de alte cheltuieli, pensiile speciale nu reprezintă un procent atât de mare.
Într-adevăr, e o retorică populistă și cumva, dacă s-ar rezolva și problema aceasta, ar fi mai echitabil. Pentru că oamenii se gândesc tot timpul că ei se sacrifică, cheltuiesc mai puțin pentru că nu mai au de unde și ceilalți câștigă din pensii speciale, din prime de pensionare și așa mai departe. Este nedrept, e o inechitate, e clar că trebuie rezolvată această problemă.