VIDEO Amenzi de 4 milioane de lei pentru firmele care nu au respectat șomajul tehnic

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 25.06.2020 - 17:48
Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat la Newsweek LIVE, că Inspecția Muncii a făcut deja peste 4.000 de controale la companiile care primesc bani de la stat pentru șomajul tehnic al angajaților.

SHARE

Peste 600.000 de persoane aveau contractele suspendate la finalul lunii mai, din cauza pandemiei de coronavirus, iar pentru alte peste 400.000 contractele de muncă au încetat.

Sumele pentru șomajul tehnic pe care îl primesc românii care au rămas fără slujbă în această perioadă sunt achitate de către stat, prin intermediul companiilor care i-au disponibilizat.

„S-au dat amenzi de 4 milioane de lei. S-a descoperit muncă nedeclarată sau situații în care persoanele erau chemate la muncă, deși figurau în șomaj tehnic, cu contract de muncă suspendat.

Obligația este de a trimite persoana acasă când îi suspenzi temporar de muncă”, a declarat Violeta Alexandru. 

Ministrul Muncii arată că e posibil ca numărul de situații în care angajatorii au încălcat reglementările privind șomajul tehnic în perioada pandemiei să fie chiar mai mai mare.

Doar că inspectorii de muncă nu sunt foarte deschiși față de sesizările cetățenilor și fac controale doar după „planul anual”.

„Înțeleg că totul se judecă ca statistică, dar aș vrea să văd că aceste controale sunt făcute serios. Am avut mai multe discuții cu Inspecția Muncii. Nemulțumirea mea este că nu toți angajatori care au primit bani de la stat pentru șomajul tehnic i-au transferat către angajați în trei zile de la primirea lor.

Obligația, în lege, este ca angajatorul să trimită oamenilor banii în trei zile de cânt i-a primit.

Răspund personal sutelor de mesaje zilnice pe această temă. Marea majoritate a angajatorilor sunt corecți, dar sunt și situații excepționale când angajatorul a întârziat să trimită banii salariaților”, a menționat Violeta Alexandru. 

Ministrul Muncii îi îndeamnă pe români să depună cât mai multe sesizări, dacă firmele încalcă Codul Muncii. 

„Vreau ca oamenii să aibă încredere în  Inspecția Muncii și să facă cât mai multe reclamații când e cazul. Până în acest moment, sesizările de la oameni au o pondere redusă în declanșarea controalelor. Se merge mai mult pe planul anul stabilit la început, nu au deloc empatie pentru problemele oamenilor.

Am cerut Inspecției Muncii să pună în centrul activității sesizările de la oameni. Au apărut tot felul de statistici care arătau excepțional. În lumea reală, nu sesizez modul în care inspectoratele de muncă chiar reacționează la sesizările oamenilor”, a menționat demnitarul.

Violeta Alexandru a ținut să menționeze că, totuși, situațiile în cate companiile au încălcat regulile șomajului tehnic sunt excepții. 

„Nu vreau să transmit ideea că angajatorii sunt niște escroci. Nu este adevărat. Sunt oameni care  fac eforturi să țină un business pe picioare și care au grijă de angajați.

Nu acopăr abuzurile, dar nici nu generalizez”, a apreciat ministrul Muncii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te