"Am început să raportăm nonfinanciar în 2010 – 2011. Pe parcurs, ne-am adaptat indicatorii, am urmărit legislația şi ne-am îmbunătăţit an de an raportarea nonfinanciară", a spus reprezentanta Coca-Cola HBC România - liderul industriei locale de băuturi.
Vorbind despre implementarea inițiativelor ESG în strategia de sustenabilitate a companiei, Adina Tudor a arătat că aceasta vizează toate cele trei dimensiuni. "Este normal ca mare parte din inițiativele noastre să meargă pe ideea de a minimiza impactul negativ, de a avea un impact mai mic asupra mediului.", a explicat aceasta.
"Dar asta nu înseamnă că celelalte două dimensiuni, partea de impact social și partea de guvernanță, nu sunt la fel de importante".
~Partenerii Newsweek România ESG Summit 2024: Carrefour România, Coca–Cola HBC România, Kaufland România, RetuRO SGR, Veolia România, Vitalia - Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor, IRIDEX.~
VIDEO Adina Tudor, Coca-Cola HBC România: "Am început să raportăm nonfinanciar în 2010 – 2011"
Conform reprezentantei Coca-Cola HBC, strategia de sustenabilitate a companiei vizează 17 obiective. "Le-am setat în anul 2017, cu orizont de îndeplinire 2025 pentru primul set, după care am pregătit anii 2032 - 2040 și partea de mediu. Ne-am asumat obiectivul de a ajunge la zero emisii pe întregul lanț de valoare, până în anul 2040, ceea ce înseamnă că avem o călătorie stabilită și pe acest obiectiv".
Adina Tudor a vorbit și despre inițiativele de sustenabilitate care contribuie la obiectivul global al companiei privind reducerea emisiilor, arătând că România are o contribuție importantă, în rândul celor 29 de țări din grup.
Printre aceste inițiative se află și producția internă de PET reciclat. Începând cu toamna anului trecut, Coca-Cola HBC România a devenit primul producător de băuturi de pe piața locală care produce intern, în propria fabrică, PET-ul reciclat destinat ambalajelor pentru băuturile sale.
Investiția în unitatea de producție a PET-ului reciclat a susținut tranziția întregului portofoliu de ambalaje PET al companiei la 100% PET reciclat (rPET), prin posibilitatea aprovizionării constante cu plastic reciclat la standard alimentar.
Citeşte şi: LIVE NEWSWEEK ESG SUMMIT 2024 Cum transformă sustenabilitatea mediul de afaceri?
Potrivit companiei, prin transformarea recipientelor vechi în unele noi, investiția contribuie la crearea unei economii circulare pentru ambalaje, cu mai puține emisii de carbon generate.
"Într-un fel, am deschis un nou business", a explicat Adina Tudor despre această nouă unitate din cadrul fabricii de băuturi. "Am adus o tehnologie inovatoare în România, unică pe piața românească, fără a beneficia de o expertiză, de o experiență anterioară în alte țări, de la care să ne inspirăm.
A fost o perioadă de încercări, erori, luat de la capăt, dar, din fericire, am reușit să intrăm în producția comercială și astfel, la finalul anului trecut, întregul nostru portofoliu îmbuteliat anterior în peturi normale este de anul acesta îmbuteliat în peturi 100% reciclate.”, a spus reprezentanta Coca-Cola HBC România.
Citeşte şi: VIDEO Mihaela Frăsineanu, Guvernul României: "Parteneriatul public-privat este soluția și în ESG"
”Acest lucru înseamnă o reducere semnificativă de emisii, ajutându-ne foarte mult pe ideea de net zero până în anul 2040", spune Adina Tudor. Reprezentanta Coca-Cola HBC România consideră că astfel de inițiative ESG susțin business-ul.
"În spatele tuturor normelor și prevederilor și reglementărilor de îndeplinit, până la urmă, retehnologizarea, dusă în zona verde, de sustenabilitate, nu face decât să rentabilizeze afacerea pe termen lung ", a spus Adina Tudor, la Newsweek România ESG Summit 2024.
Citeşte şi: VIDEO Irina Munteanu, Veolia România: "Tinerii angajaţi se uită la ce face compania pentru mediu"
Economie circulară
Începerea producției interne de rPET în fabrica Coca-Cola HBC România s-a sincronizat cu lansarea sistemului national de garanție-returnare a ambalajelor de băuturi.
"Noi am inaugurat această linie de producție cu pet reciclat anul trecut, odată cu operaționalizarea sistemului de garanție-returnare, la care am pus numărul de la bun început, de la primele discuții pe acest subiect.
VIDEO Adina Tudor, Coca-Cola HBC România: "Am început să raportăm nonfinanciar în anii 2010 – 2011" - Foto: Newsweek România
Tocmai în ideea că, odată cu sistemul de garanție-returnare, producătorii de băuturi din România vor avea acces la materie reciclată de calitate, obținută local.
Deci, nu mai eram nevoiţi să mergem în extern, în alte țări, să facem emisii adiționale de CO2 și astfel creștem și piața locală, în acest caz, piața de reciclare, deci interdependență între acțiunile noastre și ce se întâmplă în mediul extern, local"., a explicat Adina Tudor.
Capacele ataşate la peturi
Reprezentanta Coca-Cola HBC România a vorbit și despre modul în care compania se adaptează pentru a pune în aplicare diversele reglementări, oferind ca exemplu prevederile directivei UE privind închiderea capacelor recipientelor din plastic.
”Chiar dacă unele lucruri par dificile sau poate aproape imposibil de implementat, se știe că avem un timp de tranziție și atunci ne facem temele din timp.
Pe lângă monitorizare, începem și lucrăm îndeaproape pentru a ne adapta procesele, business-ul, astfel încât să fim capabili, la momentul x de intrare în vigoare, să putem să facem acest lucru.
Un exemplu banal și poate supărător pentru consumatorii din toată Uniunea Europeană: capacele atașate sticlelor - este o directivă europeană, la care a trebuit să ne raliem, ca să spun așa. A avut termen de intrare în vigoare anul acesta, în iulie 2024.”, a explicat Adina Tudor.