Energocom este compania prin care Chişinăul vrea să înlocuiască Gazprom, în sectorul energetic.
Scopul este dezvoltarea cooperării între Bucureşti şi Moldova pentru 10 ani şi chiar mai mult timp, în perioada care urmează.
Parlicov, R. Moldova: Mai bun prieten decât România nu avem
"Nu am ştiut că Centrala Cernavodă este atât de avansată şi atât de bine cotată pe plan mondial. Nu ne putem imagina un viitor energetic fără energie nucleară.
Acesta, la Cernavodă, este un prim pas, de care să beneficieze atât cetăţenii din România, cât şi cei din R. Moldova, ca să fim parte din aceeaşi lume politică şi econommică, care este UE", a declarat Parlicov.
Demnitarul afirmă că "prioritatea politică este UE şi un mai bun prieten decât România nu avem pe această planetă. Am avut o perioadă în care 100% din energia consumată, în afară de ceea ce produceam în cogenerare, era din România, iar acum [situaţia] e aproape de această valoare şi, sensibil, diferă de la o lună la alta procentul".
Citeşte şi: VIDEO Iohannis, la Summitul NATO: O atenţie sporită pentru zona Mării Negre şi Republica Moldova
Până un an şi ceva în urmă, afirmă demnitarul, Republica Moldova nu avea nici o experienţă şi, "tehnic, nu era posibilă cu România sincronizarea energetică şi chiar şi după 16 martie a luat timp până să învăţăm asta".
"Dacă Federaţia Risă a ales să folosească energia ca resursă pentru război, România a ales să o folosească pentru ajutorarea fraţilor noştri de peste Prut", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Este greu să duci la bun sfârşit proiecte în domeniul energetic, a subliniat Burduja, "cu atât mai mult în energia nucleară, pentru că ele cer continuitate şi cu siuguranţă depăşesc mandatul unui ministru sau al unui guvern".
Citeşte şi: 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Finanţare nerambursabilă de la Guvern
CNE Cernavodă, spune Cosmin Ghiţă, CEO-ul Companiei Naţionale Nuclearelectrica, este "una dintre cele mai sigure şi performante centrale nucleare din lume, Unitatea 1 fiind pe locul 1 şi Unitatea 2 pe locul 3 în lume, ca factor de capacitate".
Memorandumul, spune managerul Nuclearelectrica, este un "pas premergător pentru identificarea celor mai bune soluţii de a livra energie pentru Republica Moldova, în vederea semnării unui contract de furnizare bilaterală, pe termen lung".
R. Moldova era dependentă de Gazprom
Victor Binzari, director interimar Energocom, îşi aminteşte că, "în toamna precedentă, ne-am confruntat cu o problemă majoră: eram dependenţi de o singură sursă de aaprovizionare şi am văzut cât este de greu şi trebuie să cauţi surse, să diversifici".
"Discutam atunci", a declarat Binzari, "pentru furnizarea pentru ziua următoare (n.n.: managerul se referă la PZU - Piaţa Zilei Următoare, de la Bursa de Energie) şi pentru o lună de zile energie electrică pentru R. Moldova.
Relaţia Energocom – Nuclearelectrica nu mai e acum discutată pentru o zi sau o lună, ci pentru 10 ani de zile sau mai mult timp. Lucrurile sunt mai stabile şi pe termen lung. Am ajuns să cooperăm cu diferiţi producători.
Nuclearelectrica e un producător, discutăm şi cu Hidroelectrica, discutăm şi cu omoloagele acestora din Ucraina. Căutăm surse de aprovizionat cu energie continuă a Republicii Moldova".