Vești îngrijorătoare pentru românii cu centrale de apartament pe gaz. În UE se întâmplă deja

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.03.2023 - 11:51
Centrală de apartament FOTO: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Vești îngrijorătoare pentru românii care au centrale de apartament pe gaze. La noi în țară este o legislație care interzice instalarea acestora în apartamentele noi. Însă la nivel european situația este și mai striuctă

SHARE

Românii care au centrale de apartament pe gaze trebuie să știe că acestea ar putea dispărea în curând. Deja avem un proiect de lege în acest sens la noi în țară. Deja câteva țări europene le-au interzis.

Înlocuirea tuturor centralelor pe gaz nu va fi nici ușoară și nici rapidă, din cauza numărului mare centrale existente (cca 65 de milioane de cetrale pe gaze există în UE)  și pentru că mulți proprietari nu au banii necesari pentru a plăti înlocuirea lor, se arată într-o analiză a Asocației Energie Inteligentă.

Vești îngrijorătoare pentru românii care au centrale de apartament pe gaz

În iniţiativa legislativă din România se vorbeşte ca, pe viitor, în clădirile nou construite, să nu mai existe centrală termică în fiecare apartament, ci una singură pentru scara de bloc sau pentru tot blocul.

Din 18 ianuarie 2022, centralele de apartament sunt interzise în Cluj-Napoca. În apartamentele noi, nu se vor mai putea pune centrale, scrie stiridecluj.ro.

Însă drumul până când vom ajunge să nu mai folosim centralele pe gaz pentru încălzirea locuințelor este lung.

”Dacă mai adăugăm că există multe proprietăți care sunt dotate cu centrale termice care sunt închiriate, situația devine și mai complicată, efectul fiind scumpirea chiriilor datorită investiției realizate de proprietar, dar și reducerea spațiului locativ închiriat urmare a refuzului realizării acestor investiții.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este faptul că multe locuințe din România au un grad redus de izolare termică, ceea ce face ca investițiie într-o soluție alternativă de încălzire la centrala pe gaze să fie în România, mult peste nivelul similar din Europa (exemplul o casă de 150 mp, foarte bine izolată necesită o investiție pentru o pompă de căldură de cca. 15.000 euro, aceeași casă slab izolată necesită o investiție de cca. 25.000 euro)”, se mai arată în analiza Asociației Energie Inteligentă.

Pe de altă parte, centralele pe gaz natural sunt utilizate pe scară largă astăzi în Europa pentru a furniza apă caldă și încălzirea spațiului în clădirile casnice, comerciale și industriale.

Acestea produc 38% din energia finală pentru încălzirea spațiului UE în clădirile rezidențiale. Obiectivele UE de decarbonizare, stabilesc înlocuirea acestor centrale pe gaz natural cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară și/sau geotermală sau sisteme de termoficare.

Țările care interzic utilizarea centralelor pe gaz în clădiri

”Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de aparmanet și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi. Deși există astfel de intenții la nivelu UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții”, mai arată AEI.

 Cu toate acestea, opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri:

1.            Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală

2.            Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

3.            Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

4.            Franța - datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor immobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere

5.            Austria – impune din anul 20243interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice

6.            Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64%  din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, defacto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere

7.            Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi

8.            Belgia - interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi

Citește și: DOCUMENT 380 de clădiri, pericol de prăbușire în București în caz de cutremur. Se consolidează 3/an

”În momentul de față, în România încălzirea imobilelor se face doar în proporție de 1% cu resurse regenerabile, adică în mare parte avem biomasă, avem gaz și avem termoficare pentru încălzirea imobilă. 

De asemenea, trebuie să avem în vedere că din energia primară, în momentul de față, doar 11% este energie regenerabilă, în rest este o energie fie fosilă, fie energie nucleară. 

Toate aceste elemente particularizează situația României și cred că angajamentele care trebuie făcute și negocierile care trebuie duse în ceea ce privește aceste noi impuneri viitoare trebuie să fie unele foarte raționale pentru a nu ajunge în niște situații dramatice.

Citește și: Un bărbat a murit după ce a căzut de pe o clădire veche pe mesele unui bar. „Zicea că are întâlnire”

Ar putea fi foarte multe persoane afectate de această decizie. O să vedem când se va implementa exact", a explicat Dumitru Chisăliță, preşedinte la Asociația Energia Inteligentă, la un post de televiziune.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te