Vatra Dornei se pregăteşte să devină un oraş inteligent prin soluţii Smart City

DE Newsweek România | Actualizat: 14.01.2019 - 12:48

Cu atestare istorică din 1592, punct de întâlnire al râurilor Bistrița Aurie și Dorna, Vatra Dornei are 16.000 de locuitori şi este una dintre staţiunile balneoclimaterice din Romania cu trafic turistic intens.

SHARE

Urbanistic, evoluția localității a început în secolul al XVIII-lea, odată cu descoperirea unor importante surse de ape minerale carbogazoase terapeutice. Cele 50 de unităţi hoteliere cu un numar total de 2.500 de locuri de cazare sunt insuficiente pentru cererea din timpul sezonului. Pentru a le oferi cetăţenilor şi turiştilor un mediu cât mai curat, cu un nivel de poluare cât mai scăzut, primăria staţiunii Vatra Dornei se gândeşte la implementarea unor soluţii de mobilitate urbană de tip Smart City.

„Avem o soluţie de încărcat biciclete electrice, care oferă suport oricărei persoane pentru a închiria  şi folosi cu uşurinţă acest mijloc de locomoţie. Închirierea se face prin mai multe modalităţi şi toate sunt moderne. Una dintre acestea este un card emis de către producător împreună cu compania noastră.

Cardul se apropie de un punct de contact din spatele şeii şi persoanei i se cere să introducă numărul de telefon după care va primi un cod. Codul se inserează prin intermediul acestor tase, astfel încât bicicleta sa poate fi deblocată. Şi se poate circula. O altă modalitate prin care se poate închiria bicicleta este printr-o aplicaţie mobilă. Aceasta îţi permite să vizualizezi în timp real harta cu staţiile de închiriat biciclete.

Prin aplicaţia mobilă poţi seta şi metoda de plată -indiferent dacă ai abonament ori voucher- iar scanând cu telefonul codul QR inscripţionat pe bicicleta te poţi autentifica şi o poţi închiria instanteneu” spune Dragoş Nedelea, Manager Dezvoltarea Afacerii ICT, Telekom Romania.

Plimbările prin Parcul Central din Vatra Dornei sunt printre activităţile de relaxare preferate ale locuitorilor oraşului, dar parcul este şi o zonă de tranzit pentru dornenii care merg la birou sau la şcoală în fiecare zi, intens circulată în perioada 1999-2012, când oraşul nu a beneficiat de transport în comun. Primaria are în plan achiziţionarea de autobuze hibride, care vor funcţiona în special în modul electric. Pentru a îmbunătăţi experienţa călătorilor autobuzele ar putea fi echipate cu soluţii de e-ticketing şi wi-fi mobil.

„Pe lângă implementarea soluției e-ticketing în autobuze, acestea pot fi echipate și cu soluții de wi-fi mobil și panouri de informare a călătorilor pentru a face experiența călătoriei cât mai plăcută. Informațiile de interes pentru călători sunt distribuite de către un sistem administrat de către municipalitate către afișajele, monitoarele sau panourile de la bordul fiecărui autovehicul sau chiar din stații.

Wi-fi oferit cetățenilor, atât în stațiile de călători, cât și în parcuri, dar și în zonele pietonale de mare interes sunt condiții obligatorii pentru un oraș inteligent”, spune Dan Draghia, Manager Vânzări Regionale Est, Telekom Romania. 

Pentru a întregi tabloul soluţiilor Smart City implementate în Vatra Dornei, autorităţile trebuie să aibă în vedere şi iluminatul public stradal, care poate fi eficientizat cu ajutorul corpurilor de iluminat cu soluţii LED.

„Iluminatul public, stradal reprezintă peste 40% din costurile cu energia, ale unei localităţi turistice. Soluţia Telekom, oferă posibilitatea administraţiilor locale să reducă simţitor consumul de energie prin schimbarea corpurilor de iluminat cu soluţii LED, respectiv prin utilizarea sistemul de telegestiune. Acest sistem de telegestiune permite autorităţilor să definească criterii de reducere sau creştere a intensităţii luminii în funcţie de anumite scenarii şi să folosească, astfel, eficient, iluminatul pe timp de noapte generând mai puţină lumină acolo unde se poate şi mai multă acolo unde este nevoie.

Soluţia de iluminat inteligent oferită de către Telekom reduce emisia de gaze cu efect de seră şi conferă un iluminat la o intensitate conformă normelor Uniunii Europene! Aceste soluţii sunt modulare, oferind astfel libertatea configurării infrastructurii precum şi posibilitatea dezvoltării viitoare. Da, Telekom propune pentru un oraş digitalizat soluţiile Smart City, care vor face viața cetăţenilor mai ușoară şi mai sigură și vor ajuta în acelaşi timp administrațiile locale să fie mai eficiente”, spune Otto Csaki, Manager Vânzări Regionale Vest, Telekom România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te