Valeriu Tabără, fost ministru, atenţionează asupra deficitului comercial pe produse agroalimentare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 15.03.2023 - 11:56
Valeriu Tabără, fost ministru, atenţionează asupra deficitului comercial pe produse agroalimentare - Foto: Flickr/Promozione turistica Provincia di Savona

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, susţine că una dintre cele mai mari probleme pe care le are România este deficitul comercial existent la balanţa de produse agroalimentare, care se apropie de trei miliarde de euro. Problema e producţia internă.

SHARE

Tabără a declarat că România este singura putere agricolă la nivel european care este dependentă de importuri.

Valeriu Tabără, fost ministru, atenţionează asupra deficitului pe agroalimentare

“Problema producţiei interne depinde de foarte mulţi factori. Primul şi cel mai important pe care trebuie să îl ştim este că România este singura putere agricolă – şi este o putere agricolă din punct de vedere al potenţialului pedoclimatic – la nivel european care este dependentă de importuri.

Este o chestiune care spune extrem de mult. Asta înseamnă că în principal problemele nu sunt date de neputinţa de a produce, ci nu suntem organizaţi în sensul de a produce.

Citeşte şi: Eurostat: România şi Ungaria, cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental

Cu aceste mari distonanţe, care sunt între sectoarele de producţie, de pildă între producţia vegetală şi producţia animală, nu ai cum să rămâi pe un sistem de echilibru alimentar şi de surse de produse, pe care să le creezi şi să le ai la dispoziţie.

Importul pe care îl faci nu este dependent de cererile de calitate. De cele mai multe ori produsele importate nu răspund celor de calitate, cu atât mai mult cu ceea ce se discută în aceste zile legat de calitate şi de compoziţia chimică, E-urile din produsele alimentare”, a afirmat fostul demnitar, conform News.ro.

Importurile costă

El a precizat că importurile sunt întotdeauna scumpe.

“Importurile întotdeauna sunt scumpe, sunt dependente şi de costul monedei în care se face operaţiunea respectivă, apoi de gradul de prelucrare pentru că, în general, noi importăm produse alimentare cu valoare adăugată şi aici este cea mai mare problemă a României, pentru că exportăm materii prime", a spus Tabără.

"Cantitativ", a explicat acesta, "avem exporturi care corespund unor performanţe chiar, dar aceste materii prime sunt preţurile brute, preţurile aşa cum recoltezi grâul, porumbul fără să le trec printr-un anumit tip de prelucrare, în timp ce importurile sunt în marea lor majoritate produse prelucrate.

Citeşte şi: Preşedintele Consiliului Fiscal: Deficitul bugetar al României din acest an ar putea fi sub 6%

Una dintre cele mai mari probleme pe care le are România la această dată este acest deficit comercial pe balanţa de produse agro-alimentare care se duce către trei miliarde de euro.

Este una dintre cele mai mari din istoria noastră şi una dintre cele care arată extrem de multe neputinţe din societatea românească, mergând de la înţelegerea a ceea ce înseamnă producţia agro-alimentară a României şi la ceea ce înseamnă politicile în domeniul respectiv”, a menţionat Valeriu Tabără.

Lipsă de organizare instituţională

Fostul ministru al Agriculturii a mai afirmat că producţia agro-alimentară a României este la aproximativ 40% din potenţial.

“Sunt chestiuni guvernamentale, de nivelul cel mai înalt. Şi problema nu este de acum.

Uitaţi-vă la modul de organizare instituţional, inclusiv în ceea ce înseamnă importurile acestea care sunt aproape neoficializate, dar ele sunt, se realizează, distorsionează şi producţia şi preţurile şi funcţionalitatea economică a fermelor din Ucraina.

40% din potenţial

Noi nu controlăm sub nici o formă sau nu ne putem spune punctul de vedere în Portul Constanţa care este dominat de un alt tip de comerţ. 

Noi ne ocupăm la nivelul de producţie agro-alimentară a României la nivelul de circa 40% din potenţialul României, iar restul fără nici un fel de atenţie. 

Noi realizăm o valoare a producţiei globale agro-alimentare în jur de 15 miliarde faţă de un potenţial între 40 şi 50 de miliarde”, a mai transmis Valeriu Tabără.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te