Trei lucruri de știut când vrei să închiriezi o locuință. Acum este cel mai bun moment

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.07.2023 - 20:59
Aveți grijă cum negociați chiriile la locuințe Foto: Pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

Dacă vrei să închiriezi o locuință trebuie să ai în vedere mai multe aspecte care țin de preț, amplasare, vecinătăți, însă trei lucuri sunt foarte importante pentru a face o tranzacție din care să ai de câștigat.

SHARE

Românii care vor să își închirieze locuințe este bine să aibă în vedere mai multe aspecte atunci când vor să facă acest pas. Trei dintre ele sunt mai importante, iar dacă se ține cont de ele, succesul este garantat. 

Experții dau câteva sfaturi care pot ajuta mult în astfel de tranzacții, mai ales dacă cei care vor să se mute cu chirie într-un oraș mare sunt studenți sau, oricum, persoane foarte tinere.

Trei lucruri de știut când vrei să închiriezi o locuință. Acum este cea mai bună perioadă din an

În primul rând este bine de știut că proprietarii de locuințe care le scot pe piață vor cere, de obicei, o chirie cu cel puțin 5% mai mare decât prețul pe care și-l doresc cu adevărat, ca să existe o sumă de plecare pentru negociere.

Nu trebuie niciodată să accepți prețul propus inițial, ci să încerci să înclini balanța în favoarea ta.

De asemenea, nu trebuie să lași impresia că ai nevoie urgentă de un loc unde să te muți, chiar dacă acesta e adevărul, pentru că vei avea de pierdut în timp, scrie storia.ro.

 1. Arată profesionalism

Nu te prezenta la vizionarea unui apartament îmbrăcat ca și cum tocmai te-ai fi întors de la o sală de fitness, ci alege să faci cunoștință cu posibilul viitor proprietar purtând haine cât mai aproape de noțiunea de „patru ace”.

Imaginea ta contează foarte mult, pentru a câștiga încrederea celui care urmează să îți lase locuința pe mână, și, deși mulți tind să creadă că nu mai e valabil și în zilele noastre, haina face pe om.

Prezintă-te la întâlnire cu cel puțin cinci minute înainte de ora stabilită, ca să ai timp să arunci un ochi și în împrejurimi și pe lista de întreținere de la parterul blocului.

Citește și: Jumătate de milion de euro pentru o parte din Istorie. Aici s-a filmat pelicula „Charleston”

Dacă imobilul are mulți vecini care nu achită facturile la timp, e posibil să fii direct afectat de această situație, mai ales dacă blocul este racordat la rețeaua de termoficare publică.

Zâmbește pe parcursul întregii discuții pe care o ai cu proprietarul și agentul imobiliar și adu argumente care să arate faptul că ești un chiriaș liniștit, care nu transformă casa închiriată într-o discotecă. 

2. Nu căuta chirie în sezonul aglomerat

Perioada în care domeniul imobiliar explodează, mai ales în orașele care sunt și centre universitare, este sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, când toți studenții încep să își caute un loc unde să își petreacă cel puțin următorul an de școală.

Încearcă să eviți acel moment din an, ca să nu te obosești prea mult.

Perioada cea mai bună pentru închirierea unui apartament sau a unei case este începutul anului sau mijlocul verii, când încep concediile și nimeni nu mai stă cu gândul la mutat. Poate atunci ar fi cea mai bună idee să începi căutările.

3. Nu te lăsa impresionat de vorbe

De cele mai multe ori, cei care se ocupă de domeniul imobiliar au cuvintele la ei. Acesta nu este decât un aspect pozitiv, dar trebuie să fii atent să nu pici în plasă.

Citește și: Începe prăbușirea pieței imobiliare? În ce orașe merită să cumperi o locuință, unde să mai aștepți?

Lista aceea de așteptare și vizionările peste jumătate de oră de la cea stabilită cu tine s-ar putea să nu existe în realitate, pentru că agenții imobiliari știu să vândă. 

Ia-ți cât timp ai nevoie pentru a analiza întreaga ofertă și nu lua prima ofertă, decât dacă aceasta este într-adevăr una perfectă pentru tine.

Dacă ai posibilitatea, ia cu tine la vizionările apartamentelor care ți-au făcut cu ochiul în anunțurile imobiliare pe cineva care a mai trecut prin procesul închirierii unui imobil, care va ști exact la ce detalii să fie atent când intră într-o locuință. 

Unde poți să te muți în București cu o chirie de 150 de euro/lună

În București, prețurile chiriilor variază de la un sector la altul și de la un cartier la altul pentru același tip de locuință. 

Tinerii, în special, aleg garsonirele atunci când vor să se mute în chirie. Însă și cei care vin în București pentru o perioadă limitată de timp aleg acest tip de locuințe pentru a limita cheltuielile. Aflăm dintr-un raport storia.ro că cele mai mici chirii la garsoniere sunt în sectoarele 3, 4 și 5.

Prețul mediu este de 150 de euro lunar la garsoniere mobilate. Un potențial dezavantaj îl reprezintă faptul că acestea sunt în blocuri mai vechi. Prețurile urcă dacă îți dorești o locuință mai aproape de centru.

Citește și: Cartierele cu cele mai mici chirii din București. Unde poți să locuiești cu 150 de euro/lună

În Sectorul 6, o garsonieră în cartierul Militari poate costa 200 de euro pe lună. Totuși, în funcție de alte criterii, în aceeași zonă prețul se poate ridica până la 300-350 de euro.

Tot o garsonieră de închiriat în sectorul 1 variază între 300 și 400 de euro pe lună. În sectorul 2, prin comparație, ai ocazia să găsești un studio de închiriat mai spațios, la prețuri ușor sub 300 de euro.

Evoluția chiriilor în București

Ca tendință generală, este de reținut faptul că în zone precum Kiseleff-Aviatorilor sau Herăstrău-Nordului, prețurile sunt mai ridicate din cauza numărului mic de locuințe disponibile raportat la cerere și a apropierii față de locul de muncă sau față de zona centrală.

Citește și: Care sunt cele mai periculoase orașe din România. Bucureștiul nici nu prinde Top 10

La polul opus, cele mai mici chirii se găsesc în zonele Berceni, Rahova sau Crângași datorită faptului că aici densitatea locuințelor este mult mai ridicată, putând acoperi și chiar depăși ușor cererea.

Nu sunt puțini chiriașii care aleg o locuință în afara Bucureștiului. Cu cât locuința este mai departe de centru, cu atât prețul tinde să devină mai atractiv.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te