Tarifele RCA rămân aproape ca acum. Care este diferenţa? Guvernul îngheață pentru încă 6 luni prețurile RCA, la nivelul propriilor tarife de primă, care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA.
Reperul este data de 28 februarie 2023. Executivul motivează că există o situație de criză, conform definițiilor legale.
Tarifele RCA rămân aproape ca acum
Măsura se va aplica în cazul polițelor de răspundere civilă auto încheiate după intrarea în vigoare a actului normativ.
Fără această reglementare, ar fi existat riscul unor scumpiri excesive, într-o perioadă în care a crescut brusc cererea, din partea șoferilor.
În decembrie au expirat nu mai puțin de 900.000 de polițe RCA, încheiate cu Euroins, intrată între timp în procedură de faliment.
Citeşte şi: „Cadou” de 1 ianuarie 2024, pentru șoferi: RCA mai scump și cu 20% într-un an. Vezi noile tarife
Asigurătorii s-au plâns însă că înghețarea tarifelor, care este a treia din acest an, va produce dezechilibre pe piață.
În prezent, cel mai mic tarif de referinţă la poliţa de răspundere civilă auto este de cam 1.000 de lei, la categoria de vârstă 51-60 de ani.
Citeşte şi: Tarifele RCA au crescut în medie cu 70-80%, însă brokerii spun că prețurile se vor reașeza
Tariful este valabil pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică sub 1.200 de centimetri cubi. Maximul, la 4.700 de lei, este valabil pentru șoferii sub 30 de ani, pentru motoarele de peste 2.500 cmc.
Totuşi, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) se opune continuării plafonării tarifelor RCA la nivelul preţurilor practicate de asigurători şi cere ca o continuare a acestei măsuri să se facă numai la tariful de referinţă afişat de ASF.