SUA ar putea intra în recesiune în trimestrul patru, Europa anul viitor

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.06.2023 - 15:18
SUA ar putea intra în recesiune - Foto: Profimedia Images

Statele Unite vor intra în recesiune în trimestrul patru al acestui an, după care va urma un an de contracţie economică şi o recesiune europeană, anul viitor, potrivit estimărilor HSBC Asset Management, unitul de investiţii mobiliare al băncii britanice.

SHARE

În previziunile sale de la jumătatea anului, divizia de administrare de active a gigantului bancar britanic a spus că avertismentele de recesiune sunt un semnal de alarmă pentru multe economii, în condiţiile în care politicile fiscale şi monetare nu sunt sincronizate cu pieţele de acţiuni şi de obligaţiuni.

SUA ar putea intra în recesiune

Joseph Little, strateg şef global la HSBC Asset Management, a declarat că, deşi unele părţi ale economiei au rămas rezistente până acum, balanţa riscurilor ”indică acum un risc ridicat de recesiune”, Europa fiind în urmă faţă de SUA, dar traiectoria macro fiind în general aliniată. 

”Suntem deja într-o recesiune uşoară a profiturilor, iar defaulturile corporative (incapacitatea de plată) au început să crească şi ele. Concluzia este că ne aşteptăm ca inflaţia ridicată să se modereze relativ repede.

Acest lucru va crea o oportunitate pentru factorii de decizie de a reduce dobânzile”, a spus Little, în raportul văzut de CNBC, conform News.ro.

Citeşte şi: Germania a intrat oficial în recesiune. PIB a scăzut cu 0,3%, în T1 2023, după 0,5%, în T4 2022

În pofida tonului conservator adoptat de bancherii centrali şi a aparentei rezistenţe a inflaţiei, în special a celei de bază, HSBC Asset Management se aşteaptă ca Rezerva Federală a Statelor Unite să reducă ratele dobânzilor înainte de sfârşitul anului 2023, urmată de Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei.

Fed şi-a întrerupt ciclul de înăsprire monetară la întâlnirea din iunie, lăsând intervalul ţintă al dobânzii fondurilor federale între 5% şi 5,25%, dar a semnalat că pot fi aşteptate încă două creşteri în acest an.

Pieţele financiare anticipează cu stricteţe că dobânda fondurilor federale va fi cu un sfert de punct procentual mai mare în luna decembrie a acestui an, potrivit instrumentului FedWatch, al Grupului CME.

Citeşte şi: Daniel Dăianu, despre ecuaţia dificilă pentru România, anul viitor. "Putem evita o recesiune"

Little a recunoscut că bancherii centrali nu vor putea reduce dobânzile dacă inflaţia rămâne semnificativ peste ţintă - aşa cum este în multe economii majore - şi a spus, prin urmare, că este important ca recesiunea ”să nu vină prea devreme” şi să provoace dezinflaţie.

”Scenariul de recesiune viitoare va fi mai asemănător cu recesiunea de la începutul anilor 1990, scenariul nostru central fiind o reducere de 1-2% a PIB”, a adăugat Little.

HSBC se aşteaptă ca recesiunea din economiile occidentale să aibă ca rezultat ”o perspectivă dificilă şi agitată pentru pieţe” din două motive.

Scade creditarea

”În primul rând, avem înăsprirea rapidă a condiţiilor financiare, care a provocat o scădere a ciclului de creditare. În al doilea rând, pieţele nu par să stabilească preţuri pentru o viziune deosebit de pesimistă asupra lumii.

Credem că fluxul de ştiri din următoarele şase luni ar putea fi greu de digerat pentru o piaţă care anticipează o aterizare soft””, a spus Little.

Little a sugerat că această recesiune nu va fi suficientă pentru a elimina toate presiunile inflaţioniste din sistem şi, prin urmare, economiile dezvoltate se vor confrunta cu un regim de ”inflaţie şi rate ale dobânzilor ceva mai mari, pentru un timp”.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te