Românii nu mai iau 20.000 lei pentru fotovoltaice. Programul de 2 miliarde, blocat de un instalator

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.09.2023 - 23:55
Românii nu mai iau 20.000 lei pentru fotovoltaice - Foto: Enel

Românii ar fi putut lua 20.000 de lei nerambursabili pentru montarea unor panouri fotovoltaice. Programul de 2 miliarde de lei a fost blocat de justiție la cererea unui instalator.

SHARE

Programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care românii puteau lua o subvenție de 20.000 lei, a fost suspendat după ce judecătorii au dat dreptate unui instalator. Acesta a dat în judecată Administrația Fondului de Mediu pentru că nu l-a validat ca instalator.

Astfel, Curtea de Apel Oradea a decis suspendarea programului începând din 26 septembrie.

Românii nu mai iau 20.000 lei pentru fotovoltaice. Programul de 2 miliarde, blocat de un instalator

"Începând de astăzi, 26 septembrie 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023 prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu.

Citește și: Securitatea energetică a României, asigurată de românii cu panouri solare. Cum s-a ajuns aici

Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluţionare a contestaţiei privind respingerea dosarului de validare al reclamantei Dhelectric Systems SRL ca şi instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 şi suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3168/111/2023", se arată într-un comunicat al AFM.

Administraţia Fondului pentru Mediu menţionează că va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării şi reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp.

Instituţia precizează că decizia de respingere a dosarului a fost contestată de instalatorul Dhelectric Systems SRL. De asemenea, în urma reanalizei în cadrul Comisiei de soluţionare a contestaţiilor, s-a confirmat motivul de respingere, decizie ce a fost postată în data de 28 august 2023 pe site-ul AFM.

La începutul lunii septembrie, Ministerul Mediului a anunţat că persoanele fizice şi unităţile de cult vor putea selecta din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice".

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Românii care și-a pus panouri

Pentru a scăpa de coșmarul facturilor la energie și a face și ceva bani, mulți români și-au pus panouri fotovoltaice cu puteri peste necesarul lor și au devenit prosumatori, livrând surplusul de curent produs în rețea. ANRE se plânge, însă, că sistemul național e sub presiune.

La finalul lunii iulie, aveam peste 84.000 de prosumeri care furnizau 1.063 de megawaţi, în condiţiile în care nu au început să se implementeze noile capacităţi de producţie, conform proiectului dat prin Agenţia Fondului de Mediu, Casa Verde Fotovoltaic.

Citește și: Peste 84.000 de români și-au pus panouri fotovoltaice și au devenit prosumatori. Rețeaua nu ține

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te