Românii care lucrează în străinătate sunt scutiți de plata unor taxe și impozite. Statul îi ajută

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 20.08.2023 - 11:49
Românii care lucrează în străinătate sunt scutiți de plata unor taxe și impozite. Statul îi ajută Foto: profimedia

Cei care au ales să lucreze și să trăiască în străinătate pot întâmpina provocări în procesul de întoarcere în România.

SHARE

Cei care au ales să lucreze și să trăiască în străinătate pot întâmpina provocări în procesul de întoarcere în România. Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța vine în întâmpinarea românilor din diaspora cu informații esențiale pentru a facilita procesul de revenire în țară și pentru a respecta obligațiile fiscale.

Este și cazul lui Costin, care a plecat din Constanța în urmă cu doi ani, pentru a lucra ca sudor în Norvegia. Inițial a plecat singur, dar anul următor și-a luat soția și copilul alături de el.

Apartamentul de două camere din Constanța l-a încuiat, cu gândul ca, după un timp, să revină acasă, conform știridiaspora.ro

La începutul acestui an au venit plicurile cu taxele anuale datorate bugetului local, însă familia Barbu nu avea pe nimeni în oraș care să îi ajute cu plata taxelor.

Citește și: Piața imobiliară, pe cale să se prăbușească ? Prețuri uriașe, rate pentru orice buzunar

„Nu era vorba despre suma datorată, ci despre faptul că nu avea cine merge în agenția SPIT petru a achita“. Din fericire, chiar serviciul local de taxe și impozite i-a venit în ajutor.

Comunicare la distanță

Pentru cei care se află în afara țării, comunicarea cu autoritățile fiscale poate fi uneori dificilă. „SPIT Constanța simplifică acest proces prin intermediul comunicării online.

Contribuabilii pot să depună declarații fiscale, să obțină certificate de atestare fiscală și să primească informații prin intermediul adreselor de e-mail ale instituției“, precizează Cristina Aldea, directorul Executiv al Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța, pentru Știridiaspora.

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța pune la dispoziția tuturor contribuabililor posibilitatea achitării obligațiilor fiscale datorate bugetului local, prin intermediul platformei online de impozite și taxe e-Tax SPIT, disponibilă atât pe site-ul instituției, www.spit-ct.ro, cât și pentru dispozitivele mobile, prin descărcarea aplicației e-Tax Mobile SPIT, din App Store sau Google Play Store.

„Achitarea impozitelor, taxelor și amenzilor se realizează în mod practic și sigur, întregul sistem având la bază tehnologia 3D Secure, tehnologie promovată de Organizaţiile Internaţionale de carduri Visa şi Mastercard în scopul minimizării riscului de fraudare din comerţul pe internet.

Citește și: NATO și Japonia semnează un nou program de parteneriat, pe domenii extinse

Astfel, plățile pot fi efectuate cu orice card emis sub sigla Visa sau Mastercard.

Pe lângă plata impozitelor și taxelor locale, taxelor speciale și amenzilor, platforma oferă posibilitatea accesării serviciilor publice oferite de instituție, respectiv depunerea declarațiilor fiscale, obținerea certificatelor de atestare fiscală, gestionarea mai multor roluri fiscale de pe același cont de utilizator, comunicarea actelor administrative fiscale și a altor acte emise de către instituție.

Platforma poate fi accesată de oriunde, în baza contului de utilizator și a parolei, ce pot fi obținute online, prin completarea cererii, disponibilă pe pagina principală a site-ului instituției, www.spit-ct.ro.

Contribuabilii stabiliți în alte țări, pot depune declarații fiscale, pot obține certificate de atestare fiscală sau informații de natură fiscală și prin intermediul adreselor de e-mail ale instituției“, a completat directorul SPIT Constanța.

Plăți online eficiente

Un aspect important pentru cei care doresc să revină în România este gestionarea corectă a obligațiilor fiscale. SPIT Constanța oferă posibilitatea plății online a impozitelor și taxelor, prin intermediul platformei e-Tax SPIT.

Prin acest serviciu modern, cetățenii pot să-și achite obligațiile financiare în mod practic și sigur, cu ajutorul cardurilor Visa sau Mastercard, chiar și din străinătate.

Detalii despre taxele de salubritate

Pentru românii care dețin proprietăți imobiliare în Constanța și doresc să se întoarcă în țară, este important să cunoască procedurile legate de taxele de salubritate. SPIT Constanța oferă informații clare cu privire la aceste taxe și la termenul de înștiințare a autorităților locale cu privire la schimbările adresei de domiciliu.

„Pentru asigurarea funcționării serviciilor de salubrizare a localității,  în municipiul Constanța este instituită, ca taxă specială, taxa de salubrizare. În conformitate cu dispozițiile hotărârilor de consiliu anuale pentru stabilirea impozitelor și taxelor locale, la nivelul municipiului Constanța în anul 2023, taxa de salubrizare este datorată de către persoanele fizice care locuiesc în municipiul Constanța. 

Prin urmare locuirea în fapt pe raza municipiului Constanța obligă persoanele fizice la plata taxei de salubrizare.

Citește și: Bilanț tragic al bombardamentului rusesc asupra orașului Cernihiv: cel puțin 7 morți și 110 răniți

În ceea ce privește termenul legal de înștiințare a autorității locale, acesta este de 30 de zile de la data apariției oricărei modificări a numărului de persoane care locuiesc într-un imobil, proprietarul imobilului având obligația de a depune o declarație la SPIT Constanța la fiecare modificare.

Dacă un cetățean plecaă din imobil, scăderea de la plata taxei este condiționată de depunerea unei cereri la SPIT Constanța, motiv pentru care, ținând cont și de celelalte dispoziții legale, recomandăm depunerea cererii în luna anterioară celei în care nu se mai locuiește în imobil“, a explicat Cristina Aldea, directorul Executiv al Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța.

SPIT Constanța se angajează să ofere informații transparente și accesibile, pentru a ajuta românii din diaspora să-și gestioneze corect situația fiscală în România.

Prin aceste servicii, cetățenii pot să evite eventualele neclarități sau dificultăți legate de respectarea legislației fiscale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te