România își pune speranțele și în OMV Petrom pentru a adera la Schengen, susține ministrul energiei Sebastian Burduja.
„Sunt convins că OMV Petrom are un cuvânt de spus în fața guvernului austriac", spune ministrul. El susține că România va utiliza de toate pârghiile pentru a intra în Schengen.
Citește și: Cum ar putea România să stea în afara Schengen până în 2028. Există un „coșmar” mai mare ca Nehammer
"Statul român, Guvernul României, are tot dreptul să utilizeze toate pârghiile pe care le are la dispoziție pentru a face dreptate, nu este vorba doar de un interes strategic al României, ci de regulile clubului care se numește Uniunea Europeană. Și dacă noi le respectăm, și alte state membre mai vechi decât noi ar trebui să le respecte, indiferent de solicitările pe care le fac unii sau alții", a completat Burduja.
Citește și: De ce nu ne vrea de fapt Austria în Schengen, nici în 2024. ”Nu mai e loc de menajamente”
Compania a făcut lobby în liniște pe lângă guvernul austriac pentru a permite aderarea României și Bulgariei la Schengen, a scris presa austriacă.
OMV are aproximativ 8.000 de angajați în România. Societatea sa mixtă din țară, OMV Petrom, în care este acționar majoritar, este cel mai mare contribuabil din România, cu aproximativ 7% din veniturile fiscale în 2022.
România speră ca OMV Petrom să ne sprijine în Schengen
Una dintre forţele cheie ale Uniunii Europene de azi este libertatea de a călători fără graniţe acolo unde spaţiul Schengen deja se aplică. Sperăm că acest lucru li se va întâmpla în curând şi colegilor noştri şi oamenilor din România şi din alte state candidate”, a răspuns OMV unei solicitări ZF
Întrebat dacă acest scandal ar putea întârzia proiectul de gaze Neptun Deep, el a răspuns: "Decizia de investiții s-a luat după ce Austria și-a exprimat dreptul de veto și s-a luat în contextul în care OMV Petrom cunoștea foarte bine nemulțumirea României. Sunt convins că la nivelul statului austriac va fi ascultată și vocea acestei companii, un important contributor la bugetul Austriei".