Bulgaria reduce treptat decalajul economic față de nivelul mediu al UE, estimările preliminare arătând că, în 2024, țara va depăși două treimi din PIB-ul mediu pe cap de locuitor al UE, în termeni de paritate a puterii de cumpărare.
Acesta marchează încă un an de convergență, deși într-un ritm mai lent decât unii dintre vecinii săi. De când a atins un minimum de 28% din media U,E în 1999, Bulgaria a îmbunătățit constant acest indicator, avansând cu unul până la trei puncte anual.
În ciuda acestei tendințe constante de creștere, ritmul de recuperare a decalajelor este mai moderat, în comparație cu România, care a pornit de la o poziție mai slabă, înainte ca ambele țări să adere la UE, dar care acum progresează mult mai rapid.
România este peste Bulgaria şi la asta. “Progresul lor iese în evidenţă”, spune presa sofiotă
Analistul Adrian Nikolov, de la Institute of Market Economics, remarcă faptul că, în 2024, Franța și Finlanda se vor apropia cel mai mult de media UE, cu 99% și, respectiv, 103%.
Distribuția mai largă arată în continuare o diferență între statele membre mai vechi și cele mai noi, țări precum Bulgaria rămânând în jumătatea inferioară a spectrului economic.
Citeşte şi: BTA: Comerțul dintre Bulgaria, România și Turcia atinge un nou record istoric
Grecia rămâne un punct de referință important. În timp ce Bulgaria atinsese 38%, în 2006, Grecia se afla la vârful său de 96%.
În urma unui declin puternic, în timpul crizei financiare, economia Greciei a scăzut la 62% din media UE, în 2020. Cu toate acestea, reformele de succes au ridicat-o din nou peste pragul de 70%.
Prin urmare, ambele țări par să evolueze acum în paralel, deși este puțin probabil ca Bulgaria să depășească Grecia, în viitorul apropiat, conform Novinite.
Citeşte şi: Efectul unei crize guvernamentale în Bulgaria. Fondurile PNRR, tăiate. Intrăm în acelaşi scenariu?
Progresele României ies în evidență. Aceasta a reușit să depășească nivelul de 70% încă din 2020 și este pe cale să depășească 80%, dacă tendințele economice actuale se mențin.
Stradă din Sofia, cu clădirea Harbour Plaza - Foto: Pexels/Orange Ocean
Astfel, România este pe cale să se alăture grupului economiilor mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est, ilustrând un contrast puternic cu progresele mai treptate ale Bulgariei.