România, cu 5 ani înaintea Bruxelles. A mizat corect pe tenologie SMR

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.12.2023 - 15:59
România, cu 5 ani înaintea Bruxelles - Foto: Profimedia Images

România, cu 5 ani înaintea Bruxelles. A mizat corect pe tenologie SMR, încă de acum 5 ani. Parlamentul European îi validează alegerea.

SHARE

România, cu 5 ani înaintea Bruxelles. A mizat corect pe tenologie SMR, încă de acum 5 ani. Parlamentul European îi validează alegerea, printr-o rezoluție.

Aceasta a fost adoptată pe 12 decembrie 2023. Legislativul european recunoaște avantajele tehnologiei și ”invită Comisia și statele membre să evalueze sursele de finanțare disponibile pentru expansiunea SMR-urilor”.

România, cu 5 ani înaintea Bruxelles

În martie 2019, România a anunțat semnarea unui memorandum pentru dezvoltarea primei capacități de producție energie nucleară cu tehnologia SMR.

La 5 ani distanță, Parlamentul European adoptă o rezoluție de susținere puternică a reactoarelor modulare mici ca soluție optimă atât pentru obținerea independenței energetice, cât și pentru atingerea obiectivelor de reducere cu peste 50% a emisiilor de CO2 în atmosferă.

”UE, ca piață cu potențial uriaș pentru SMR-uri” - se arată în rezoluția adoptată de PE, la Strasbourg, pe 12 decembrie a.c. în siajul Conferinței COP28, un alt eveniment unde energia nucleară a fost plasată în prim-plan.

Citeşte şi: România va merge până la capăt cu tehnologia SMR. Începe la Doiceşti

Parlamentul European recunoaște că tehnologia SMR are numeroase avantaje tehnice și economice: ”proiect integral, siguranță inerentă, stocuri de bază mai mici, modularizare și fabricabilitate îmbunătățite, flexibilitate sporită; întrucât SMR-urile pot aduce economii de costuri și un timp de construcție mai scurt, cu posibilitatea de a instala treptat tot mai multe module, în funcție de creșterea cererii de energie”.

România în pole-position, cu proiectul SMR de la Doicești

De la semnarea memorandumului dintre cel mai avansat dezvoltator occidental de tehnologii SMR, compania americană NuScale și Nuclearelectrica, unul dintre cei mai apreciați operatori de centrale nucleare din lume, România a făcut progrese semnificative în conturarea proiectului SMR de la Doicești.

A format compania de proiect, RoPower Nuclear, a ales situl de la Doicești pentru dezvoltarea proiectului și deja se află în etapa 2, de inginerie, design și studii pentru viitoarea centrală nuclear-electrică.

România a devenit un veritabil trend-setter pentru tehnologia SMR încă de acum 5 ani. Abia acum SMR-urile câștigă atenția și susținerea europeană. Polonezii plusează. Chiar dacă nu au încă o industrie nucleară promit 24 de reactoare nucleare noi și nu mai puțin de șase centrale nucleare tip SMR.

Citeşte şi: A început cursa nucleară dintre România și Polonia. Cine va fi lider european în tehnologia SMR

În cadrul summit-ului pe energie organizat de ONU, COP28, reprezentantul Poloniei a declarat că țara sa se vrea lider European în ceea ce privește tehnologiile SMR și nucleare. Concomitent, poziția României exprimată public de președintele Iohannis a fost în același sens. De consolidare a României în drumul său către statutul de lider regional pentru același tip de tehnologie, a reactoarelor modulare mici.

Miza nucleară crește în Europa. Alianța Nucleară formată din 16 state europene adoptă o declarație comună la Paris prin care se angajează să dezvolte capacități nucleare noi de 150GW pentru următorii 30 de ani. Investițiile în energia nucleară ar putea contribui direct și indirect cu aproape jumătate de milion de locuri de muncă la nivelul Uniunii Europene, inclusiv peste 200.000 de poziții de înaltă calificare. România se află printre statele semnatare.

La doar 6 luni de la acest moment, 22 de state din întreaga lume, dintre care subliniem, România, Polonia și Statele Unite, semnează un angajament, în cadrul COP28, de triplare a capacităților de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050.

Renaşterea nucleară

”Renașterea nucleară” este citată inclusiv în cea mai recentă rezoluție adoptată de Parlamentul European, care spune, printre altele, că urmărește crearea și consolidarea unui ”parteneriat european pentru SMR” menit să ducă Uniunea Europeană în poziția de lider în România câștigă un avantaj semnificativ în ”cursa mondială pentru supremație pe viitoarea piață a SMR”

”Parlamentul European  ține să reliefeze că până în prezent, SMR-uri operaționale se găsesc numai în Rusia și China, dar că în 18 țări există în prezent peste 80 de proiecte SMR aflate în diferite stadii de dezvoltare și execuție; subliniază deci că UE ar trebui să-și mențină poziția fruntașă în lume în tehnologie pe viitoarea piață a SMR; subliniază că concurența în jurul SMR este intensă, multe inițiative fiind deja lansate;”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te