România are a 19-a cea mai complexă şi sofisticată economie din lume. Am depășit Olanda și Polonia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.01.2023 - 13:54
Industria românească s-a diversificat foarte mult în ultimele decenii- Foto: economica.net

Prestigioasa Universitate americană Harvard a întocmit „Atlasul Complexității Economice”/„The Atlas of Economic Complexity”, o analiză ce folosește cele mai recente date din anul 2020, primul an de pandemie.

SHARE

Economia României este cotată a fi a 19-a cea mai complexă şi sofisticată din lume, la mică distanţă de Italia (locul 16), China (17) şi Franţa (18). 

Universitatea analizează pe de o parte cât de dezvoltată este o ţară, iar pe de altă parte cât, ce şi cum produce şi, mai ales, cât de sofisticate sunt produsele şi serviciile pe care le trimite la export. În asta constă indicatorul „complexitate” în analiza Harvard, pe care o puteți consulta AICI. În total sunt analizate peste 130 de ţări din lume.

De la începutul anilor 2000, România a crescut constant în „Atlasul Complexității Economice”. De pe poziția 39, țara noastră a primit un imbold semnificativ odată cu aderarea la Uniunea Europeană, în 2007. După 10 ani de la aderare, în 2017, România ajunsese deja pe locul 24 și a crescut an de an, până pe locurile 23, 21 şi 19 în prezent.

În primii ani după Revoluție, România exporta haine şi pantofi, produse în sistem de lohn, dar ulterior complexitatea economiei a crescut, deoarece sectorul auto s-a dezvoltat puternic, la fel ca cel al electronicelor, electrocasnicelor şi IT.

„Complexitatea economiei României a crescut, astfel că în decurs de un deceniu ţara a urcat nouă poziţii în top. Acest lucru a fost posibil pentru că pe plan local, în ultimii 15 ani, jucătorii economici au realizat 51 de produse noi”, spun analiştii prestigioasei universităţi. Printre produsele pe care România le trimite la export, conform analizei Harvard, se numără cele IT&C, maşinile şi componentele, echipamente electrice, produse folosite în sectorul de transport şi alimente/ produse agricole.

Citește și: NY Times: Trupele SUA din România, avertisment dat Moscovei. O rachetă ajunge în 7 minute în Crimeea

Potrivit „The Atlas of Complexity”, cele mai sofisticate economii din lume sunt Japonia (locul 1), Elveţia (2), Germania (3), Coreea de Sud (4) şi Singapore (5). Ţările din Europa Centrală și de Est sunt bine plasate. Cehia ocupă locul şase, iar Ungaria, nouă. Polonia în schimb, cea mai dezvoltată economie din regiune, e pe 26. Olanda este chiar în urma Poloniei, pe locul 28.

„România este o ţară cu venituri peste medie, este a 44-a cea mai bogată economie după PIB per capita dintre cele 133 studiate, cu o valoare de 12.915 dolari în 2020. În ultimii cinci ani, PIB-ul per capita a crescut în medie cu 3,9%, depășind media regiunii”, precizează sursa citată.

Citește și: VIDEO Imagini incredibile: Un avion de vânătoare american și unul chinezesc aproape de coliziune

Economiştii Harvard cred că, până în 2030, ritmul mediu anual de creştere al economiei României va fi de 2,9%, iar PIB-ul per capita va creşte în medie cu 3,5%.  Țara noastră se va poziționa în prima jumătate a clasamentului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te