Repatriot: Europa Centrală și de Est vrea să fie auzită când se emit reglementări la nivel european

DE Newsweek România | 12.02.2020 - 21:16

19 asociații patronale și platforme de inteligență artificială din zece țări din Europa Centrală și de Est s-au așezat la aceiași masă în Praga.

SHARE

Inteligența artificială, planurile strategice din țările reprezentate, intențiile de reglementare a acesteia în UE și acțiunile concertate comune în acest domeniu au fost dezbătue la AI Challengers, eveniment ce a avut loc miercuri la Praga.

Organizațiile semnatare care reprezintă o parte importantă a mediului de afaceri european a trimis Comisiei Europene câteva recomandări privind posibila reglementare a acestui sector.

În urma acestei întâlniri, Romanian Business Leaders prin RePatriot a aprofundat cooperarea cu partenerii din Europa Centrală și de Est pentru a coordona pozițiile comune cu privire la dezvoltarea agendei digitale în UE. 

Noua Comisie Europeană va emite un plan pentru dezvoltarea și posibila reglementare a inteligenței artificiale sub forma unei cărți albe pe 19 februarie. 

Reglementarea planificată a acestui sector poate afecta semnificativ competitivitatea întreprinderilor din Europa și dezvoltarea economică în general. 

Platforma de Inteligență Artificială a RePatriot – Romanian Business Leaders  a răspuns la invitația Confederației Industriei din Cehia care a inițiat prima discuție cu privire la nevoile întreprinderilor și sferei academice din Europa Centrală și de Est, pentru a exploata pe deplin potențialul inteligenței artificiale în practică și pentru a prezenta rezultatele Comisiei Europene.

Reprezentanții organizațiilor de afaceri și platformele de inteligență artificială din Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Lituania, Bulgaria, Ungaria, România și Croația au acceptat invitația la întâlnire de la Praga.  

„Întâlnirea de astăzi este un punct cheie în cooperarea regiunii CEE în domeniul tehnologiilor de inteligență artificială. Sunt convins că regiunea noastră are multe de spus, iar contribuția sa la întreaga Uniune Europeană este indispensabilă “, a declarat Milena Jabůrková, vicepreședinte al Confederației Industriei din Cehia în discursul de deschidere.

Această primă întâlnire a inițiat viitoarea cooperare regională în domeniul AI și noilor tehnologii. Participanții s-au informat reciproc despre starea actuală a inteligenței artificiale din țările lor și au făcut schimb de opinii și de experiențe bune. Împreună, au discutat, de asemenea, posibile abordări privind modul de reglementare a dezvoltării AI și a noilor tehnologii.

A fost unanimă opinia că ar trebui să se protejeze în mod eficient confidențialitatea, securitatea și drepturile cetățenilor europeni, sprijinind în același timp dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale în practică. 

„Pentru a descătușa energiile tehnologiei și mai ales a inteligenței artificiale, este nevoie ca politicienii să asculte vocea economiei reale, a specialiștilor și a cetățenilor simpli. Avem români care lucrează în domenii de vârf nu numai în Europa ci și în Statele Unite, Canada, Marea Britanie și alte multe țări și ne dorim să-i avem în proiecte economice și de cercetare comune spre binele întregii Europe.

E timpul ca banii să fie alocați mai inteligent pentru a aduce mai multă eficiență și competitivitate companiilor și o viață mai bună pentru cetățenii țărilor noastre”, a declarat Marius Bostan, membru Romanian Business Leaders, inițiator al RePatriot AI.

Într-o declarație comună organizațiile reprezentate au emis cinci recomandări principale pentru dezvoltarea AI, care au fost ulterior trimise membrilor Comisiei Europene și membrilor Parlamentului European.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.