Profesorii câștigă mai puțin decât șoferul ce îl ducea pe Dorneanu la CCR. Diferențe mari la sporuri

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.06.2023 - 12:31
Profesorii câștigă mai puțin decât șoferul ce îl ducea pe Dorneanu la CCR. - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Un profesor câștigă mai puțin decât șoferul care era la dispoziția lui Valer Dorneanu la președinția CCR. Șoferii câștigă și azi la fel de mult, doar șefii s-au schimbat.

SHARE

Un profesor câștigă mai puțin decât șoferul care îl aducea la muncă pe fostul șef al CCR, Valer Dorneanu. Greva profesorilor continuă și azi, la București fiind așteptați 20.000 de oameni în stradă.

Newsweek România a scris despre modul nedrept în care e plătit un profesor făcând comparație cu angajații fără facultate de la Parlament și din Camera Deputaților. 

Profesorii câștigă mai puțin decât șoferul ce îl ducea pe Dorneanu la CCR

Astfel, un muncitor, angajat la Camera Deputaților câștigă peste 5.600 lei brut, cu 500 de lei brut peste cât ia un profesor debutant. 

Citește și: EXCLUSIV Ospătarul și liftierul din Parlament câștigă cu 500 lei mai mult decât un profesor debutant

Newsweek a scris că un muncitor de la Palatul Cotroceni poate ajunge să câștige cu sporul de condiții vătămătoare de muncă (care reprezintă 15% din salariu și se plătește obligatoriu) și cu sporul de noapte suma de 6.100 de lei brut.

Un profesor debutant câștigă doar 5.100 de lei, potrivit fluturașilor de salarii consultați de Newseek. Nivelul sporurilor primite de un muncitor, respectiv de un profesor debutant, sunt incomparabile.

Citește și: EXCLUSIV Fochistul și tâmplarul de la Cotroceni iau cu 1.000 lei mai mult decât un profesor debutant

Pornind de la salariu brut de 5.100 lei și comparând cu veniturile de Curtea Constituțională se observă că un profesor-debutant câștigă mai puțin decât șoferii.

Astfel, un șofer câștigă un salariu brut de 5.069 de lei la care se adaugă un spor pentru condiții grele de 690 de lei, adică 5.700 lei brut. Un profesor debutant câștigă suma de 5.100 lei brut, din care spor este 111 lei, de 6 ori mai puțin decât un șofer.

Greva profesorilor continuă

Profesorii în grevă nu primesc bani pe luna mai. Potrivit unui ordin semnat de oficialii din Ministerul Educației, leafa cadrelor didactice pe luna trecută se dă în conformitate cu prezența la cursuri.

Profesorii aflați în grevă nu primesc salariile pe luna mai. Așa stipulează un document semnat de secretarii de stat Florian Lixandru, Zoltan Kallos și Sorin Ion și de directorul general al DGE, Mihai Păunică.

În ordinul transmis ordonatorilor de credite, directorilor de școli, în acest caz, se amintește că în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv Codul Muncii, drepturile salariale pe luna mai să fie calculate în concordanță cu documente din care rezultă prezența la unitățile de învățământ.

Citește și: Profesorii în grevă nu vor fi plătiți în luna mai. Ministerul Educației a înștiințat Inspectoratele

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te