Cotația țițeiului american s-a prăbușit! Un baril s-a tranzacționat și cu minus 40 de dolari

DE Ștefan Onică | Actualizat: 21.04.2020 - 09:51
Foto Inquam Photos/Bogdan Chesaru

În acest moment, nimeni din piața internațională nu prea vrea să dețină nici măcar un singur butoi cu petrol. În aceste condiții, volumele se tranzacționează la valori negative.

SHARE

UPDATE 09.00: Cotația țițeiului american a revenit marți dimineață la valori pozitive. Barilul de West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționează în această dimineață la 1,36 dolari, față de prețul de închidere de -37,63 înregistrat luni seara la New York.

UPDATE 01.10: Preşedintele american Donald Trump a anunţat luni că Statele Unite vor profita de prăbuşirea istorică a preţului petrolului pentru a cumpăra 75 de milioane de barili cu scopul de a umple rezerva strategică a SUA, scrie AFP.

___________________

Rezerva americană are o capacitate de depozitare de 727 de milioane de barili şi este destinată situațiilor de urgență. În data de 17 aprilie această rezervă conținea deja 635 milioane de barili de țiței.

Panică pe piețele internaționale!

Cotațiile pentru un baril de țiței din sortimentul West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai s-a prăbușit în doar câteva ore, cu 280%, intrând pentru prima oară pe teren negativ, la cele mai mici niveluri înregistrate de când contractele futures au început să se tranzacționeze, odată cu anul 1983.

Cel mai mic nivel fusese înregistrat în anul 1986 și era de 10,20 USD.

Cotațiile țițeiului erau în scădere, deja de câteva luni bune, pe fondul neînțelegerilor dintre Rusia și Arabia Saudită cu privire la reducerea producției și a măsurilor de distanțare socială adoptate la unison în toate colțurile lumii, pentru a opri răspândirea coronavirusului cu prețul înghețării activității economice.

Astăzi, însă, a fost o adevărată prăbușire, parțial din cauza unor modificări ale pieței.

Contractele futures pentru petrol cu scadență în luna mai expiră marți. Cu cât ne apropiem de acel moment, prețurile tind să se apropie de valoarea din piață.

De ce a scăzut prețul petrolului WTI

Practic, numai cine își dorește să intre cu adevărat în posesia unui baril de țiței în luna următoare mai vrea să încheie un contract futures cu scadență în mai.

Problema este că, în acest moment, nimeni din piață nu prea vrea să dețină nici măcar un singur butoi cu petrol.

Țițeiul care se vinde fizic în conducte costă mai puțin de 10 dolari, din cauza cererii foarte mici, în condițiile în care țările și-au închis granițele, iar transportul persoanelor și al bunurilor a fost redus la minimum.

Prea puțini oameni mai conduc sau mai merg cu avionul, în timp ce lumea se prăbușește pentru a face față coronavirusului.

Rafinăriile nu doresc să cumpere țiței, pentru că nu îl pot transforma profitabil în combustibili, așa că este pompat în rezervoare de depozitare.

Problema este că acele rezervoare încep acum să se umple, așa că nimeni nu dorește să achiziționeze petrol nou.

Pe scurt, majoritatea companiilor care cumpără țiței de la producători nu îl doresc la orice preț.

Western Canadian Select, de exemplu, un petrol greu din provincia Alberta, Canada, a scăzut la sub 0 dolari, determinându-l pe guvernatorul regiunii Alberta, Jason Kenney, să facă un apel pentru ca guvernul să ajute industria.

Declinul reflectă și limitele logistice ale pieței petrolului.

Efectiv, nu mai există loc unde să se depoziteze materia primă și nu sunt destul de mulți producători care să fi închis extracția.

Apare practic o supraproducție care prăbușește prețurile.

Specialiștii spun că toată capacitatea logistică din industria petrolieră va fi puternic testată în următoarea perioadă.

Mai mult, volume de țiței care au fost deja încărcate pe vapoare vor ajunge în porturi, nemaiavând nevoie de spații pentru aprovizionare.

În același timp, însă, sunt foarte puține opțiuni de stocare pentru a ține țițeiul în așteptarea unor vremuri mai bune, atunci când activitatea economică se va relua.

În lunile viitoare, investitorii se așteaptă ca la o revenire rapidă a cotațiilor petroliere.

Chiar dacă acum prețul este de sub 0 dolari, se preconizează o creștere de până la 30 de dolari în luna august, pe măsură ce restricțiile coronavirusului se vor disipa, încet-încet.

Totuși, ziua de 20 aprilie va intra în istorie, putând să o numim Lunea Neagră a industriei de țiței.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te