Povară
pe buget: sporul de antenă și sporul de condiții vătămătoare. Nota de plată - 30.000.000.000

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.06.2025 - 13:51
Povară
pe bugetul României: sporul de antenă și sporul de condiții vătămătoare - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Povară
pe bugetul României: sporul de antenă și sporul de condiții vătămătoare - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Deputatul PSD Alfred Simonis s-a arătat indignat de sporurile de antenă și pentru condiții vătămătoare - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Deputatul PSD Alfred Simonis s-a arătat indignat de sporurile de antenă și pentru condiții vătămătoare - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Parlamentul are peste 100 de directori și șefi care primesc spor pentru condiții vătămătoare de muncă - Foto: INQUAM PHOTOS/ Adriana Neagoe
Parlamentul are peste 100 de directori și șefi care primesc spor pentru condiții vătămătoare de muncă - Foto: INQUAM PHOTOS/ Adriana Neagoe

Printre măsurile de austeritate care trebuie să fie luate de noul guvern al României se află reglementarea sporurilor de antenă. De ele beneficiază aproape toți bugetarii și sunt în valoare de 15% din salariu, dar nu mai mult de 1.500 lei brut.

SHARE

Deși ambele sporurile sunt imposibil de justificat, viitorul guvern pare decis să elimine doar sporul de antenă.

Sporul de antenă se acordă acelor bugetari care vin la locul de muncă și se expun undelor electromagnetice. Pentru că viața le-ar fi pusă în pericol, ei primesc un „spor de antenă“ de 15% din salariu.

Sporul de antenă se dă pe baza unor buletine de analiză. Aceste buletine de analiză sunt eliberate tot de instituții publice sau aflate în subordinea unor ministere.

Radiocom încasează contracte din bani publici, dar le trece „la secret“

O parte din măsurătorile câmpurilor electromagnetice sunt făcute și de către Radiocom.

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. (RADIOCOM) explică faptul că oferă servicii de măsurare a câmpului electromagnetic tuturor beneficiarilor care le solicită, în baza unei cereri și a încheierii unui contract de prestări servicii.

Radiocom pune la dispoziția beneficiarilor aceste buletine, dar nu face interpretări ale rezultatelor și nici recomandări privind acordarea „sporului de antenă“.

„Aceste responsabilități revenin angajatorului. În urma efectuării măsurătorilor, se întocmește și se transmite beneficiarului un Raport de măsurători“, mai spune Radiocom pentru Newsweek România.

Am cerut „lista cu instituțiile publice (primării, consilii județene, ministere, administrații etc.) la care ați realizat măsurători de determinare a densităţii şi intensităţii câmpului electromagnetic. Și de asemenea, sumele de bani încasate“.

Fără să nege că realizează astfel de buletine pentru instituții publice, Radiocom ne-a transmis că „în ceea ce privește informațiile solicitate referitoare la lista instituțiilor publice beneficiare și sumele încasate, precizăm că acestea sunt acoperite de clauze de confidențialitate contractuale“. 

Unde lovesc undele electromagnetice, strict secret

Refuzul Radiocom nu stă în picioare. În cazul instituțiilor publice care acordă „spor de antenă“, măsurătorile câmpurilor energetice se realizează din bani publici.

Radiocom refuză să facă publice numele instituțiilor care au cerut buletine de analiză pentru câmpuri electromagnetice pe care le-au plătit din bani publici.

Pe baza unor documente, Newsweek România a aflat că, în pe­rioada 2015-2020, un număr de peste 1.300 de instituții publice au plătit bani publici pentru a obține spor de antenă.

În anul 2015, un număr de 329 de instituții publice au plătit analize, din bani publici, pentru determinarea câmpului electromagnetic din interiorul instituțiilor.

În anul 2016, a fost vorba de 341 de instituții publice, în 2017, de un număr de 247 instituții publice, în 2018, de un număr de 189 instituții publice, în 2019, de 59 instituții publice, iar, în 2020, de 68 instituții publice.

Pe această listă, regăsim aproximativ 500 de comune, 70 de orașe, 40 unități administrativ teritoriale, zeci de școli, agenții (APIA, Protecția mediului, de sănătate publică), teatre, administrații ale cimitirelor, stațiuni de cercetare agricolă, poliția locală, penitenciare și inspectorate de muncă, servicii și direcții (publice, comunitare, de alimentare cu apă, termoficare, sănătate publică, parcuri, salubritate), spitale etc.

Buletinele de analiză se reînoiesc periodic

Acordarea sporului de antenă este o formalitate. Buletinele de analize trebuie reînnoite o dată la 3 sau la 5 ani. Cum toți cei 1.300.000 de bugetari primesc și azi sporuri de antenă sau de condiții vătămătoare, contractele de mai sus au fost reînnoite. Desigur, tot din bani publici.

Estimăm tot la câteva mii numărul instituțiilor bugetare din România care au plătit din bani publici analize ale câmpului electromagnetic la locul de muncă. Există cazuri, nu foarte multe, în care angajații unor instituții au trecut de la spor de antenă la spor pentru condiții vătămătoare de muncă.

Pentru că procentul este același - 15% din salariu. Oricum, sporul din bani publici nu se pierde, doar se conservă.

Newsweek România face un apel la Ministerul Economiei, sub autoritatea căruia funcționează Radiocom, și la Ministerul Educației, care coordonează Institutul de Cercetare Darabond să publice lista cu cele câteva mii de instituții de stat care au plătit din bani publici analize pe baza cărora se dau spor de antenă sau spor pentru condiții vătămătoare de muncă.

Miliarde pentru spor de antenă și spor de condiții grele

Peste 1.000.000 de angajați de la stat primesc sporuri pentru boli inventate. Viitorii consilieri, referenți și auditori primesc între 1.000 și 1.500 lei lunar ca „spor pentru condiții vătămătoare de muncă“.

Parlamentul are angajați peste 100 de directori și șefi cu salariul de 17.000 lei brut. Aceștia mai primesc 1.500 lei spor de condiții vătămătoare, deși șefii stau în birou, au secretară și mașină la scară. 

Alfred Simonis, liderul PSD din Camera Deputaților, e indignat de acordarea sporurilor de antenă și pentru condiții vătămătoare de muncă. Asta, în timp ce consilierii parlamentari de la Camera Deputaților încasează 1.500 de lei exact ca spor pentru condiții vătămătoare de muncă.

Deputatul PSD Alfred Simonis s-a arătat indignat de sporurile de antenă și pentru condiții vătămătoare - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Liderul PSD din Camera Deputaților a descoperit existența sporurilor pentru condiții vătămătoare. Asta, în condițiile în care ele se acordă imoral în cuantum de 15% oricărui bugetar din 2017.

Acest lucru a fost posibil ca urmare a Legii salarizării elaborată de Olguța Vasilescu, colega lui din PSD și fost ministru al Muncii.

„Ne dorim eficientizarea cheltuielilor statului. Statul trebuie să funcționeze într-un final ca o companie, care să aibă angajați performanți și angajați dacă are nevoie de ei, dacă nu, nu“, a spus Simonis.

Potrivit documentelor consultate de Newsweek România, unii din beneficiarii acestui spor de condiții vătămătoare de muncă împotriva căruia se revoltă Simonis sunt chiar consilierii săi. Astfel, un consilier de deputat ia spor pentru condiții vătămătoare de muncă.

Un consilier al unui deputat ia 1.414 lei pe lună, exact din motivele enumerate de Simonis mai sus: pentru că stă lângă o antenă sau pentru că muncește în puțin praf, lângă o imprimantă, cu ochii în computer (toate poartă generic numele condiții vătămătoare de muncă).

O bombă cu ceas

În 2017, PSD a lăsat o bombă cu ceas în buget. Zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Senat și Camera Deputaților primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei sporuri pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare. Pe acest considerent, se plătesc, de la buget, milioane de euro pe lună, suma exactă neputând fi precizată pentru că instituțiile nu sunt cooperante.

Sporurile pentru condiții vătămătoare au explodat în guvernarea PSD- PNL. În ultimii doi ani, în diverse ministere, ele s-au triplat.

Cei care primesc sporuri pentru condiții grele nu lucrează în oțelării, furnale sau turnătorii. Bugetarii cărora li se acordă aceste sporuri își desfășoară activitatea în fața calculatorului, în sediile centrale ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiției, Educației sau al Economiei, în Casa Poporului ori în Primăria Capitalei. Condițiile lor de muncă sunt similare cu ale altor milioane de „corporatiști“ din mediul privat care, desigur, nu beneficiază de astfel de sporuri.

Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, a anunțat că modul în care bugetarii primesc sporuri se va schimba din temelii. Astfel, sporul de antenă se va plăti în sumă fixă și nu procentual.

Această măsură nu rezolvă însă în totalitate problema, întrucât mulți dintre anagajați primesc acest spor total nemeritat.

Parlamentul are peste 100 de directori și șefi care primesc spor pentru condiții vătămătoare de muncă - Foto: INQUAM PHOTOS/ Adriana Neagoe

Ce măsuri pentru reducerea cheltuielilor mai sunt luate în calcul

În momentul de față sunt luate în calcul mai multe măsuri pentru reducerea cheltuielilor la stat, printre care se numără:

- eliminarea sporului de confidențialitate și pentru complexitatea muncii;

- reducerea sporurilor pentru  condiții vătămătoare de muncă;

- fără cel de-al 13-lea salariu;

- prime limitate la 300 de lei de sărbători;

- desființarea Institutului Levantului;

- desființarea Institutului Revoluției.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te