Pierderi-record în sistemul bancar. Şase dintre cele mai mari bănci sistemice americane au probleme

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.07.2023 - 12:31
Pierderi-record în sistemul bancar - Foto: Profimedia Images

Băncile sistemice americane JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs și Morgan Stanley vor aloca 7,6 miliarde de dolari, pentru a acoperi pierderile din credite, din T2 2023 al acestui an. Cifrele estimate sunt aproape duble.

SHARE

Deși cifrele estimate sunt aproape duble față de cele raportate în aceeași perioadă a anului trecut, sunt însă sub cele înregistrate în primele luni de pandemie.

Pierderi-record în sistemul bancar

Rezultatele financiare ale marilor bănci americane vor arăta că acestea au beneficiat într-o oarecare măsură, de ratele mai mari ale dobânzilor, prin majorarea împrumuturilor și a veniturilor din investiții. 

Cu toate acestea, după trei ani de rate relativ scăzute, alimentate în mare parte de banii oferiți de guvern, creditorii încep să simtă efectele negative ale ratelor mai mari și ale inflației asupra debitorilor.

În prima jumătate a anului în curs, băncile au oferit o cantitate record de obligațiuni garantate cu ipoteci, grăbindu-se să asigure o sursă ieftină de finanțare într-o perioadă incertă pentru sector.

Citeşte şi: Căderile Silicon Valley Bank și Credit Suisse vor fi resimțite ani de zile, spune șeful JP Morgan

Astfel, potrivit datelor S&P Global Ratings, peste 175 de miliarde de euro din așa-numitele obligațiuni garantate au fost vândute investitorilor în cele șase luni ale anului, depășind nivelul maxim înregistrat anterior în 2011.

Obligațiunile garantate – frecvent folosite în sectorul bancar european, dar din ce în ce mai populare printre creditorii din Australia și Canada – sunt o formă de datorie (de obicei) cu rating Triple A, susținută nu numai de banca care le emite, ci și de un fond de active subiacente, de obicei ipoteci din bilanțul băncii.

Emisiunile record de obligațiuni garantate ale băncilor din acest an sunt rezultatul incertitudinilor din sectorul bancar, cea mai delicată perioadă a lumii bancare de la marea criză financiară, conform Biziday.

Citeşte şi: Joseph Stiglitz: Prăbuşirea Silicon Valley Bank, eșec al politicii Rezervei Federale Americane

Retragerile rapide de depozite au dus la prăbușirea a trei bănci americane în luna martie, cu câteva săptămâni înainte de căderea Credit Suisse.

“Obligațiunile garantate sunt un produs foarte plictisitor, dar pentru că sunt destul de sigure, sunt văzute ca un punct de stabilitate, un instrument de finanțare pentru bănci gândit pentru perioadele grele.

Nu am mai văzut niciodată o asemenea sumă de obligațiuni garantate emisă în acest stadiu al anului”, a declarat Joost Beaumont, analist al băncii olandeze ABN Amro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te