Piața americană a muncii își începe revenirea după catastrofa Covid: șomajul scade, salariile cresc

DE Valentin Mirică | Actualizat: 04.06.2021 - 19:25
Președintele Joe Biden Foto: The White House

Piața muncii din SUA începe să-și revină cu viteză după efectele catastrofale ale pandemiei de coronavirus: în mai, angajatorii americani și-au accentuat eforturile de recrutare și au mărit salariile, scrie Reuters, citat de digi24.ro.

SHARE

Un raport al Departamentului Muncii din cadrul guvernului SUA a arătat că țara a intrat într-o fază de recuperare economică după recesiunea provocată de pandemie, arată digi24.ro.

Economiștii și investitorii s-au temut că stagnarea ar putea continua în contextul creșterii inflației, însă economia pare, acum, că își revine cu sprijinul situației sanitare din ce în ce mai bune și cu cel al stimulului fiscal masiv din partea guvernului.

Citește și: Coronavirus: Scădere puternică în intensitate a pandemiei în Asia şi Europa în această săptămână

În ultima lună, peste 559.000 de oameni s-au reangajat în domenii altele decât cel agricol. Datele pentru aprilie arătau o creștere mult mai anemică, de doar 278.000 de angajări. Luna trecută, circa 9,3 milioane de oameni au fost declarați șomeri luna trecută.

Cel puțin jumătate din populația adultă a Statelor Unite a fost vaccinată anti-Covid cu schema completă cu două doze sau cu un vaccin monodoză, conform Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor american.

Datorită acestei rate mari a vaccinării, autoritățile au putut să elimine din restricțiile pentru companii, restricții care au paralizat economia încă de la începutul pandemiei de coronavirus, anul trecut.

Redeschiderea economiei afectează, însă, lanțurile de aprovizionare. Milioane de lucrători, majoritatea femei, au rămas în continuare acasă, în contextul în care majoritatea școlilor au rămas închise, iar copiii nu pot fi lăsați singuri acasă.

De asemenea, în ciuda accesibilității vaccinurilor anti-Covid, un segment important al populației rămâne reticent, fapt ce ar putea încetini însănătoșirea economică.

În același timp, unii se tem că ajutorul de 300 de dolari săptămânal de la stat îngreunează capacitatea de recrutare a companiilor. Guvernatori republicani din 25 de state au renunțat deja la aceste subvenții și alte programe pentru șomeri finanțate de guvernul federal, începând de sâmbătă.

Citește și: Cîțu, pariu „pe o bere” cu un protestatar, la Baia Mare

Aceste state dețin peste 40% din forța de muncă a țării. Aceste subvenții se vor încheia de la începutul lunii septembrie în toată țară, iar acest lucru, cuplat cu redeschiderea școlilor și vaccinarea unui număr din ce în ce mai mare de oameni, ar putea duce la creșterea și mai mare a numărului de angajați.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te