Peste 41 de milioane de lei, cheltuieli de reprezentare și protocol pentru demnitarii statului român

DE Mircea Marian | Actualizat: 09.09.2021 - 15:38
Hotelul Triumf Foto: Captură video filmare Armand

Regia “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, RAAPPS - fosta Gospodărie de partid, aparținând PCR - a propus, pentru 2021, un buget de 41 milioane de lei pentru „reprezentare și protocol”, bani care apoi sunt decontați de Secretariatul General al Guvernului.

SHARE

Față de 2020, această sumă crește cu circa 25%, RAAPPS arătând, în nota de fundamentare a proiectului de buget, că trebuie să renoveze unele imobile și să ridice calitatea serviciilor oferite. „Bugetul propus pentru baza de reprezentare și protocol este în valoare de 41.015,21 mii lei, față de realizarea anului 2020 care este de 31.355,62 mii lei. Creșterea se datorează programării de reparații la imobilele din baza materială de reprezentare și protocol și asigurarea de servicii de calitate”, se arată în nota de fundamentare. 

Citește și: FOTO Cătălin Botezatu a făcut-o praf pe Andreea Marin: Ieftin, obosit. Daniela Crudu e mai bine

Sucursala de transport a RAAPPS va obține și ea venituri de 17 milioane de lei din transportul demnitarilor, iar 116 milioane ar fi sumele de la SAIFI, care gestionează clădirile unde sunt cazați demnitarii. 

RAAPS are venituri de 371 de milioane de lei, din care 90% provin din vânzarea către populație a documentelor cu regim special (permise de conducere și certificate de înmatriculare, autorizații provizorii de circulație) și a faptului că începând cu luna august 2020 a intervenit modificarea prețului de desfacere, se arată în nota de fundamentare a bugetului RAAPPS. 

Regia și-a planificat pierderi de 63 de milioane de lei. 

Potrivit unei liste obținute de Newsweek România în 2018, mai mulți foști și actuali miniștri din cabinetele PSD au primit locuințe de la această regie. Dar nu numai miniștrii locuiesc în casele RAAPPS, ci și personaje din eșalonul doi, printre care directorul Agerpres, Alexandru Giboi, mai mulți membri ai Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, secretari și subsecretari de stat, experți parlamentari și consilieri ai primului-ministru, printre care Sevil Shhaideh. Ea se folosește de fondul locativ al RAAPPS din 2015, când era ministru în cabinetul Ponta.

„Deși nu mai are nicio funcție în noul Guvern, Liviu Pop, fostul ministru al Educației, are contract cu RAAPPS până în august 2018. 

Într-o situație asemănătoare este și fostul vicepremier Marcel Ciolacu care, deși dat afară din Executiv din ianuarie 2018, va sta în locuința acestei regii până la 18 octombrie 2018”, scria Newsweek România, în 2018. 

Citește și: Un expert rus a lăudat serviciul de spionaj militar al României

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a acuzat în repetate rânduri din nou Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS) că lasă Hotelul Triumf, monument istoric, să se degradeze după incendiul de anul trecut. „Am semnalat public că acest monument este în pericol și trebuie să fie protejat acoperișul până ce se vor efectua lucrările ample de reparație. Din ianuarie și până acum conducerea RAAPPS nu s-a grăbit să acopere acoperișul și lasă voit să se distrugă acest monument”, a arătat edilul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te