Numai avantaje. Un funcţionar public câştigă cu 58% mai mult decât ceilalți angajați români

DE Alexandru Pop | 11.08.2019 - 17:25
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Cei peste 211.000 de angajaţi din sectorul „administraţie publică şi apărare” au ajuns la un salariu mediu net de 4.961 de lei net în luna iunie, peste salariul mediu net la nivel naţional, care a fost 3.142 de lei, relatează Ziarul Financiar.

SHARE

Creșterea a fost de 18% faţă de perioada similară din 2018, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Spre comparaţie, salariul mediu net la nivel naţional a fost 3.142 de lei net în iunie 2019 (+15% faţă de perioada similară din 2018), ceea ce înseamnă că un funcţionar public câştigă, în medie, cu 58% mai mult decât angajaţii din restul economiei.

„Problema nu este că salariile funcţionarilor publici sunt prea mari, ci că sunt prea mari comparativ cu ceea ce fac şi ceea ce oferă ca servicii. Dacă ar oferi servicii bune, nu ar avea nimeni nimic de spus în legătură cu nivelul lor salarial. (...) În mediul privat, ca să câştigi 5.000 de lei net pe lună trebuie să ai ani buni de experienţă profesională sau să fii angajat în sectorul IT“, a explicat Cristina Săvuică, preşedinte şi director general al grupului de companii Lugera, cu activităţi de recrutare şi închiriere de forţă de muncă ăn regim temporar, care are în prezent peste 8.000 de salariaţi, potrivit Ziarul financiar.

Angajaţii din administraţia publică şi din apărare sunt cel mai bine plătiţi bugetari şi au acest statut de ani buni, chiar dacă în ultimii ani creşterile salariale mai accelerate au fost pentru profesori şi pentru angajaţii din sectorul medical.

Astfel, angajaţii din sănătate şi asistenţă socială au ajuns la un salariu mediu de 3.859 de lei net în iunie 2019 (în creştere cu 10% faţă de iunie 2018 şi cu 23% peste nivelul salariului mediu pe economie), iar în educaţie salariul mediu a ajuns la 3.657 de lei net în iunie 2019 (+30% faţă de iunie 2018 şi cu 16% peste nivelul salariului mediu pe economie).

„Am văzut unele studii care arată că sunt 1,4 milioane de angajaţi cu salariul minim în privat, ceea ce arată, din nou, că există unele anomalii“, a adăugat Cristina Săvuică. Într-adevăr, unu din patru angajaţi din România câştigă salariul minim pe economie de 1.263 de lei net pe lună, iar majoritatea acestora lucrează în sectorul privat.

Creşterile salariale de la stat au generat şi o migraţie a angajaţilor din privat către sectorul bugetar.

Salariile celor 1,2 milioane de angajaţi bugetari au generat cheltuieli de 22 mld. euro în 2018, adică 11% din PIB (calculat după standarde europene), potrivit datelor AMECO, baza de date macroeconomice a Comisiei Europene. Spre comparaţie, în 2014, salariile bugetarilor au reprezentat 7,9% din PIB, iar în 2015 au însemnat 7,8% din PIB, mai arată statisticile.

Datele oficiale mai arată că numărul de salariaţi din economie a ajuns la 4,98 milioane de persoane la finalul lunii iunie 2019, în creştere cu aproape 40.000 de persoane faţă de perioada similară din 2018.

Din totalul noilor angajări, 40% au fost făcute în cele trei mari domenii ale sectorului bugetar, mai arată datele oficiale. Între timp, angajatorii se confruntă cu un deficit acut de personal, acesta fiind influenţat şi de fenomenul migraţiei externe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te