Maia Sandu intervine în criza energetică din Moldova: cere soluții pentru compensarea facturilor

DE Valentin Mirică | Actualizat: 17.01.2022 - 17:13

Președintele Maia Sandu intervine în criza facturilor din Republica Moldova: ea a cerut Guvernului soluții “suplimentare“ pentru sprijinirea consumatorilor care sunt foarte afectați de creșterea prețurilor la energie.

SHARE

Încă din 4 ianuarie 2022, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, iar la ședința respectivă s-a discutat despre o criză a gazelor generată de Gazprom. 

Reprezentanții Moldovagaz au publicat pe 11 ianuarie un comunicat de presă, în care au anunțat că vor definitiva o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, în cazul în care prețul de 647 dolari pentru mia de metri cubi, cu care R. Moldova cumpără gaz din Federația Rusă în luna ianuarie, se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei.

Din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei moldovenești. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în valoare de 1,6 miliarde de lei moldovenești (circa 78 de milioane de euro).

Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

Maia Sandu intervine în criza facturilor

„Am discutat cu colegii din Parlament și Guvern despre facturile mari la agentul termic și la gaze, care sunt o consecință a creșterii continue a prețului la gazele naturale pe piața europeană. Am stabilit că este nevoie de măsuri suplimentare de ajutorare a consumatorilor pentru achitarea agentului termic. Am solicitat Guvernului să identifice, în următoarele zile, soluții pentru a mări compensațiile pentru energia termică, iar în cazul în care va crește tariful la gazele naturale - să fie crescute și compensațiile pentru gaze”, a scris Maia Sandu, într-un mesaj postat pe Facebook. 

În 10 ianuarie, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova, Premier Energy s-a adresat cu o solicitare la Agenția Națională pentru Reglementare în Eenergetică (ANRE) de majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatori. În prezent, tariful pentru populație este de 1,51 lei/kWh, iar dacă solicitarea Premier Energy va fi acceptată de ANRE, prețul kWh va ajunge la 2,79 lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.