Una din modificările adoptate prevede că „titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”.
Un alt amendament prevede reducerea zonei de protecţie în cazul unor descoperiri arheologice de la 200 de metri la 50 de metri.
Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, şi deputatul ALDE Varujan Vosganian s-au contrazis la dezbaterile din comisie, pe marginea prevederilor privind redevenţele şi regimul fiscal care vor fi aplicate investitorilor. Vosganian a cerut modificarea prevederii din proiectul offshore care stipulează că „titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”.
Deputatul ALDE a apreciat că acest articol nu oferă investitorilor suficiente garanţii fiscale, propunând reîntoarcerea la varianta adoptată de Senat. În replică, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a spus că social-democraţii nu pot fi de acord să se revină la varianta adoptată în Senat.
Citește și FORUM NEWSWEEK ROMÂNIA. Independența energetică, miza legii offshore