Ar putea afecta major România. Joe Biden și republicanii din Cameră vor să depășească blocajul

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.05.2023 - 14:03
Joe Biden, preşedetele SUA - Foto: Profimedia Images

Joe Biden și cei mai importanți republicani și democrați din Congres urmează să discute, pentru a încerca să rezolve un impas de trei luni, în privința ridicării plafonului datoriei SUA, care acum este de 31,4 trilioane de dolari, pentru a evita defaultul.

SHARE

Biden le cere parlamentarilor să ridice fără condiții limita de împrumut autoimpusă de guvernul federal.

Biden, McCarthy, ridicarea plafonului datoriei

Președintele Camerei Reprezentanților, republican, Kevin McCarthy, a declarat că nu va aproba nici un acord care să nu reducă cheltuielile, pentru a aborda deficitul bugetar în creștere.

Biden urmează să se întâlnească la Casa Albă, cu McCarthy, pentru prima dată de la 1 februarie, cu liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și cu liderul republican al Senatului, Mitch McConnell.

La discuții se va alătura de asemenea democratul de top cin Cameră, Hakeem Jeffries.

Citeşte şi: Plafonul datoriei SUA creează contre între republicani și democrați

Analiștii nu se așteaptă la o înțelegere imediată pentru a evita un default istoric, despre care Departamentul de Trezorerie a avertizat că ar putea avea loc de îndată, pe 1 iunie, ducând economia într-o recesiune profundă, cu creșterea șomajului.

Începutul discuțiilor ar putea calma nervii investitorilor, care săptămâna trecută au forțat guvernul federal să plătească cea mai mare dobândă de până acum, pentru o emisiune de datorii pe o lună.

„Avem o mulțime de ape învolburatee acum. Trebuie să le calmăm. O parte din asta ar putea veni doar din a spune: „Am găsit zone de acord, am găsit zone de dezacord, ne vom întoarce împreună să lucrăm la o soluție”, a declarat senatorul republican Thom Tillis reporterilor, la sfârșitul săptămânii trecute, conform Reuters.

Citeşte şi: Statele Unite ale Americii ar putea rămâne fără bani, spune Janet Yellen, secretarul Trezoreriei

Observatorii externi, inclusiv oameni care au participat la negocierile fiscale anterioare și grupurile de lobby de afaceri, au stabilit o serie de compromisuri potențiale, care se referă în mare parte la extinderea plafonului datoriei, după alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, înghețând în același timp cheltuielile.

Confruntările legislative nu sunt o noutate, într-o națiune cu diviziuni partizane profunde, unde republicanii dețin o majoritate superficială în Camera Reprezentanților, iar democrații lui Biden controlează Senatul, cu doar două voturi.

Însă miza blocării plafonului datoriei este mult mai mare decât dezbaterile bugetare, care au cauzat închideri parțiale ale guvernului federal de trei ori, în ultimul deceniu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te