Finanțele, reacție rapidă la cererea lui Dragnea de a recupera 1,2 milioane de lei de la Iohannis

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 09.07.2018 - 12:31
Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, a declarat că statul trebuie să recupereze cât mai repede datoria pe care președintele Klaus Iohannis o are de plătit în contul chiriei dintr-un imobil din Sibiu. Ministrul a reacționat rapid la solicitarea liderului PSD Liviu Dragnea.

SHARE

Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să plătească statului peste 1,2 milioane lei, sumă pe care a încasat-o din chiria imobilului din strada Nicolae Bălcescu, din Sibiu. Asta deşi statul nu este încă proprietarul acelui imobil, a recunoscut vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Casa s-a aflat în proprietatea președintelui, în mod ilegal, mai bine de un deceniu. 

Imobilul nu aparține statului

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a transmis, joi, preşedintelui ANAF Ionuţ Mişa şi Ministerului Finanţelor întrebarea dacă „au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la domnul preşedinte Iohannis?”.
Ulterior, ministrul Finanțelor, Orland Teodorovici a anunţat că Fiscul a demarat deja procedura de recuperare a sumelor datorate de familia Iohannis  sub formă de chirii încasate fără drept.
„Vorbim despre imobilul din strada Nicolae Bălcescu numărul 29, din Sibiu. Acel imobil (...) a aparţinut familiei Iohannis (...). În mod logic şi normal şi, mai ales, moral, statul trebuie să-şi recupereze sumele aferente acelei perioade. Astăzi, statul nu este încă proprietar al acelui imobil. (...) Instanţa a anulat modul în care s-a făcut transferul acelui imobil către familia Iohannis. Se poartă discuţia cine este acum proprietarul acelui imobil: fie statul român, fie o altă persoană care a depus o acţiune în instanţă (...). Sigur, domnul Iohannis nu mai are niciun fel de drept asupra acelui imobil”, a susținut Orlando Teodorovici.
Cei aproape 300.000 de euro sunt parte din suma totală de 2,6 milioane de lei, reprezentând chiria încasată de familia Iohannis şi de un alt proprietar.

Proces de succesiune

Într-o adresă  transmisă joi șefului ANAF, Ionuț Mișa și publicată în aceeași zi de site-ul Lumea Justiției, Administrația Fiscală din Sibiu informează că imobilul pierdut de soții Iohannis nu poate intra în proprietatea statului din cauză că există un proces de succesiune pe rol deschis la Tribunalul Sibiu de către Rodica Baștea, soția lui Nicolae Baștea. În urma recuzării judecatorilor de la Tribunalul Sibiu, se mai arată în adresă, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Hunedoara, unde va avea termen in luna octombrie 2018, conform documentului postat pe site-ul Lumea Justiției.

Cum a făcut Iohannis datoria

Soții Iohannis au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, unde funcţionează sediul unei bănci, în noiembrie 2015, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov, după ce s-a demonstrat că certificatul de moștenitor cu care a intrat în posesia acelei clădiri este nul. Actul stătea la baza contractului de vânzare cumpărare. Procesul a durat mai mult de 16 ani.
Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au intrat în posesia imobilului în anul 1999, în urma unui proces de revendicare controversat. Nicolae Baștea, un asociat al familiei, împreună cu soția și soacra lui Iohannis, au fost acuzați că au indus în eroare judecătorii susținând că se află pe linia de descendență a celui de la care statul român naționalizase această casă și încă una, în anii 1960, cu ajutorul unor adeverințe de stare civilă false și un certificat de moștenitor încheiat prin fraudă, a relatat Rise Project.
Jurnaliștii au arătat că modul dubios prin care au fost revendicate casele a fost ulterior descoperit, iar dreptul noilor proprietari, contestat în instanță. Aceștia au fost cercetați penal, dar nu au fost condamnați niciodată. Din cele două case, doar cea pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, unde a funcționat o bancă, le-a adus beneficii materiale în valoare de aproximativ 640.000 de euro lui Baștea și familiei Iohannis, potrivit calculelor realizate de Rise Project.
Bani intrați, timp de 14 ani, în conturile actualului președinte și ale persoanei respective ar fi trebuit să fie încasați de Muncipiul Sibiu – titularul dreptului de proprietate asupra parterului închiriat băncii, până la retrocedarea din 1999.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te