Înmatriculările de mașini noi au explodat. Comerțul cu amănuntul, creștere de 12,1%

DE Mircea Marian | Actualizat: 04.08.2021 - 12:23
Foto: Captura video

Înmatriculările de mașini noi au explodat în trimestrul II al acestui an, arată datele Institutului Național de Statistică. În plus, și comețul cu amănuntul - date din care este exclus comețul cu autovehicule - a crescut în iunie.

SHARE

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 32,8% în trimestrul II 2021 faţă de trimestrul II 2020, arată INS. 

Totuși, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme importate second hand în total înmatriculări noi de autoturisme a fost de 78,5%.

CITEȘTE ȘI: Speranța vine din Moldova. Chișinăul iese din „zona gri” și se îndreaptă spre Europa

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului II 2021, în proporție de 56,2%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și în proporție de 12,3%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

În aceeaṣi perioadă, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut cu 37,7% comparativ cu trimestrul II din anul anterior.

Faţă de trimestrul I 2021, în trimestrul II 2021, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere cu 4,4% la vehiculele pentru transportul pasagerilor și cu 2,2% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Pe de altă parte, faţă de luna iunie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în iunie 2021, atât ca serie brută cu 12,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 13,6%.

CITEȘTE ȘI: Clotilde Armand a semnat un contract de salubrizare pentru ridicarea gunoaielor din sectorul 1

În perioada 1.I-30.VI.2021 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada 1.I-30.VI.2020 atât ca serie brută cu 13,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11,6%.

Potrivit datelor INS, creșterea s-a datorat în primul rând vânzărilor mari de carburanți. 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.