Inflația în Zona Euro scade la 5,5%, mai mult decât se aştepta. În România, rămâne peste 10%

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.06.2023 - 17:43
Inflația în Zona Euro scade la 5,5% - Foto: PXHere/CC0
Inflația în Zona Euro scade la 5,5% - Foto: PXHere/CC0

Inflația din Zona Euro a scăzut la 5,5%, în luna iunie, conform datelor preliminare, fiind sub așteptările analiștilor. Totuşi, inflația de bază, care exclude Energia și alimentele, rămâne ridicată: a crescut la 5,4%, după 5,3% în aprilie şi 5,6% în luna mai.

SHARE

Inflația totală este acum la cel mai scăzut punct, din luna ianuarie a anului 2022, arată datele Eikon, dar rămâne cu mult peste ținta de 2% a Băncii Centrale Europene.

Inflația în Zona Euro scade la 5,5%

Înainte de criza generată de invazia Rusiei în Ucraina, Zona Euro s-a străduit şi nu a reuşit mult timp să ajungă la o inflaţie de 2%, având cu mult sub aceasta. Cea mai ricicată inflaţie precriză a fost în 2019, puţin peste 1%.

În a doua parte a anului 2020, inflaţia în Zona Euro a scăzut în domeniul negativ. Inflaţia de 2% este considerată ideală pentru o creştere economică consolidată.

În România, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,64%, în mai 2023, de la 11,23%, în aprilie 2023, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 18,73%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 11,16%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Citeşte şi: Inflaţia a mai scăzut puţin, la 10,6%. România se apropie de pragul inflaţiei cu o cifră

Abordând divergența dintre cele două mișcări ale inflației principale și de bază, Bert Colijn , economist senior pentru Zona Euro, la ING, a declarat că „tendința de bază rămâne dezinflaționistă, conform CNBC.

Îngrijorările cu privire la creșterea persistentă a salariilor rămân totuși, deoarece șomajul a rămas la minime istorice în mai.

Citeşte şi: Isărescu spune că BNR se bate cu inflația, dar România se poate mândri: „Ungaria ne depășește”

Scăderea prețurilor la Energie a contribuit semnificativ la scăderea inflației. Unele informaţii din presă au atribuit rata inflaţiei de bază unei creșteri a costurilor biletelor de tren din Germania, după ce țara a oferit anul trecut un permis cu reducere.

Cifrele inflației vor fi urmărite îndeaproape de Banca Centrală Europeană, care a majorat ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, pe 15 iunie.

Citeşte şi: Inflația poate scădea la 7% până la finalul anului. Isărescu: „Stăm puternic și noi și europenii”

Banca Centrală Europeană și-a revizuit așteptările privind inflația generală și de bază, pentru următorii doi ani, în timpul reuniunii sale privind stabilirea ratei dobânzii. Acum, anticipează că inflația va atinge o medie de 5,4%, în acest an, 3% în 2024 și 2,2% în 2025.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat înaintea anunţării ultimelor cifre că inflația este încă prea mare și că este prea devreme pentru a declara victoria asupra creșterii prețurilor de consum.

Vorbind la evenimentul bancar central de la Sintra, din Portugalia, ea a spus: „Inflația din Zona Euro este prea mare și va rămâne așa pentru mult timp. Dar natura provocării inflației din Zona Euro se schimbă”.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te