Care ar fi impactul bugetar estimat al creşterilor de venituri, în urma protestelor

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.06.2023 - 11:56
Foto: Pixabay/ Ri_Ya

4 miliarde lei, pe acest an - atâta este impactul bugetar al creșterilor acordate sub presiunea protestelor: Ordonanţa de urgenţă de creștere a salariilor în instituțiile de forță și la personalul auxiliar din Sănătate este o adevărată pacoste pentru buget.

SHARE

Patru miliarde de lei, la un curs aproximativ de 5 lei la un euro, înseamnă 800 de milioane de euro anual.

Cât este impactul bugetar aş creşterilor salariale

Produsul Intern Brut estimat, pe date ajustate sezonier, pentru T4 2022, a fost de 359,725 miliarde de lei, la preţuri curente, în timp ce, pe serie brută, PIB estimat a fost, în acelaşşi interval de timp, de 419,646 miliarde de lei, pe preţuri curente, scrie Agerpres.

Traducând pe limba omului simplu: dacă lucrezi în anumite sectoare bugetare, când în toamnă te vei duce la hipermarket şi vei constata că baxul de apă plată costă 35 de lei, să-ţi aminteşti că, înainte să pleci în concediu, Guvernul ţi-a dat o veste bună: ai salariul mărit.

Numai luând în calcul rpevizionarea PIB-ului pe un trimestru, impactul bugetar este de 1%. Ar putea fi pe an de 0,25%, dar evoluţia indicatorilor macroeconomici nu este uniformă tot timpul anului.

Citeşte şi: Vin la timp! Veşti bune privind pensiile românilor. Poştaşii vor avea program special de Rusalii

Majorările generate de aceste creşteri vor însemna un plus de 8 miliarde de lei, la cheltuielile recurente din anii viitori.

Una dintre reglementările care conține majorări solicitate de sindicate a fost aprobată în ședința de ieri a Guvernului, conform Curs de guvernare.

„La acest moment, efortul pe care statul român îl face, şi am avut o anumită programare bugetară şi suntem într-o procedură de deficit excesiv, efortul total pe toate elementele de ajustare salarială pe care le avem şi nu numai în Educaţie, vorbesc şi celelelalte domenii la care s-a acţionat, inclusiv azi, dar şi revenirea sau ajungerea la grila din Anexa 8, se ridică la patru miliarde lei, pentru restul de ani, de aici încolo", spune ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Citeşte şi: Vești bune! Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea crește până la 12.000 de lei

"Aş spune că ar trebui să aşteptăm finalul semestrului I, ca evoluţie economică, şi să se înfăptuiască ceea ce cerem instituţiilor cu atribuţii de colectare.

Să se înfăptuiască şi alt lucru, pentru că nu numai din veniturile pe care le plătiţi dumneavoastră trebuie să vină aceste sume, pe care să le punem la dispoziţia societăţii, dar şi din programele naţionale economice de multiplicare economică, de investiţii private”, a declarat Câciu, la finalul şedinţei de ieri a Executivului.

Ministrul Finanţei a adăugat că „acei bani pe care noi i-am pus la dispoziţie, la diverse ministere, pentru programe care să ajungă în economie, trebuie duşi cât mai rapid, ca să asigure multiplicare economică, să asigure venituri suplimentare la buget şi atunci, în partea a doua a anului, vom avea această discuţie”.

Adio inflaţie cu o cifră, în toamnă

Executivul a aprobat deja OUG, prin care a majorat cu 1.000 de lei brut salariile cadrelor didactice și cu 400 de lei remunerațiile personalului nedicactic din Educație, sperând să-i convingă astfel pe protestatari să renunțe la greva generală.

Reglementarea are un impact de alte peste 2,1 miliarde de lei, în acest an. Evident, toate aceste creşteri de venituri sunt inflaţioniste şi se vor resimţi în a doua parte a anului, când BNR prognozase că inflaţia va scădea la o cifră.

Tot de la 1 iunie cresc şi soldele, şi salariile de funcţie, ale personalului din Apărare, prevăzut în Anexa nr. VI – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională” din Legea-cadru nr. 153/2017 care se stabilesc, de asemenea, la nivelul celor prevăzute pentru anul 2022.

„Şi în acest caz, se urmăreşte eliminarea inechităţilor salariale, având în vedere că pentru o parte a personalului din Anexa nr. VI a fost deja atins nivelul soldelor şi salariilor de funcţie prevăzut de Legea-cadru pentru anul 2022, prin adoptarea OUG nr. 168/2022”, transmit reprezentanţii Ministerului Muncii.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te