România face un pas decisiv spre aderarea la OCDE, prin reformarea sistemului de pensii private (Pilonul II, de pensii private obligatorii şi Pilonul III, de pensii private facultative).
Unul dintre proiectele de acte normative discutate în şedinţa Executivului de astăzi are legătură indirectă cu pensiile private ale românilor. Guvernul României a adoptat astăzi o OUG, pe acest subiect.
Demersul vine în urma evaluării contribuției României la procesul de aderare, realizată de Grupul de lucru pentru pensii private al OCDE, în cadrul reuniunii din 11 iunie 2024.
Fondurile de pensii private se vor putea extinde acum în toate statele OCDE
OUG adoptată de Executiv vizează modificări ale cadrului legislativ, care guvernează piața pensiilor private, în ceea ce privește, în principal:
- flexibilizarea limitelor de investiții, conform recomandărilor OCDE;
- posibilitatea ca fondurile de pensii să investească în active tranzacționate pe piețe reglementate și supravegheate din țările membre OCDE;
Citeşte şi: Fondurile de pensii private devin şi mai sigure. Pot investi mai mult în titluri de stat
- oferirea posibilității participanților de a alege fondul de pensii în funcție de nivelul de risc dorit și luarea în considerare a implementării unor strategii prin intermediul cărora portofoliul de investiții este adaptat în funcție de vârsta participantului (ex: fonduri care ajustează automat riscul investițiilor pe măsură ce participantul se apropie de vârsta pensionării).
„Prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă implementează recomandările OCDE, referitoare la (...) a depozita activele fondurilor pensii facultative şi/sau ocupaţionale, fără a mai fi necesară autorizarea/avizarea prealabilă a ASF”, menţionează nota de fundamentare la proiectul de OUG.
Modificarea prevederilor referitoare la investiții, respectiv crearea posibilității de investire în active emise/tranzacționate în state aderente la codurile de liberalizare și flexibilizarea limitelor de investiții, conform recomandărilor OCDE, are în vedere mobilizarea investițiilor pentru a finanța creșterea și inovarea.
Citeşte şi: Cum suplimentezi pensia contributivă? Pensionarii mai au nevoie de 1.300 lei pentru un trai decent
Atât flexibilizarea investițiilor, cât și diversificarea ariei de investire vor avea un impact stimulator asupra dezvoltării piețelor de capital.
Administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) și ai fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) vor putea aloca până la 10%, respectiv 15% din active în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări.
Astfel, prin creșterea limitei de expunere în aceste instrumente financiare, se creează premisele dezvoltării pieței locale și finanțării economiei.
Citeşte şi: Cum suplimentezi pensia contributivă? Pensionarii mai au nevoie de 1.300 lei pentru un trai decent
În OCDE sunt peste 100 de state, inclusiv Afganistan, Brunei, dar şi Brazilia, Algeria, Argentina, Columbia sau Costa Rica. Este vorba despre state din întreaga lume.
„Adoptarea acestui proiect legislativ marchează un moment de referință pentru evoluția sistemului de pensii private din România și pentru parcursul nostru către aderarea la OCDE.
Recomandările formulate de experții internaționali reflectă o evaluare riguroasă a progreselor înregistrate până acum, dar și a pașilor necesari pe care trebuie să-i parcurgem în perioada următoare.
Suntem pregătiți să consolidăm supravegherea bazată pe riscuri și să susținem un cadru de reglementare modern, flexibil și transparent, în beneficiul tuturor participanților la fondurile de pensii private“, a declarat Alexandru Petrescu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară.
Evaluarea OCDE a subliniat atât angajamentul țării noastre de a adopta instrumentele juridice ale OCDE, cât și alinierea politicilor și practicilor naționale la cele mai bune standarde internaționale în domeniul pensiilor private.
Printre aspectele apreciate de experții OCDE se numără organizarea sistemului de pensii pe mai mulți piloni, cu scopul reducerii riscurilor, un cadru legislativ clar pentru funcționarea fondurilor de pensii și a administratorilor acestora, existența unei guvernanțe solide și a angajamentului ASF privind supravegherea riguroasă a sistemului de pensii private, dar și corelarea comisioanelor din Pilonul II cu performanțele fondurilor.
Ordonanța de Urgență adoptată astăzi de Guvern, pe baza recomandărilor făcute de experții OCDE, modifică și completează prevederile Legii nr. 411/2004, ale Legii nr. 204/2006, precum și ale Legii nr. 1/2020.
Alte modificări legislative aduse prin OUG adoptată vizează:
- Introducerea codurilor de liberalizare ale OCDE - mișcările de capital și operațiunile curente invizibile ca instrumente juridice de referință;
- Extinderea accesului pe piață pentru administratorii și instituțiile de credit din statele membre OCDE;
- Simplificarea condițiilor de acces la pensia facultativă, prin eliminarea cerinței unui număr minim de contribuții;
- Consolidarea capacității de supraveghere a ASF, în vederea protejării intereselor participanților și a stabilității pieței.
Prin aceste măsuri, România își consolidează angajamentul de a alinia sistemul de pensii private la cele mai înalte standarde internaționale și de a proteja în mod eficient interesele contribuabililor.
Adoptarea acestei ordonanțe contribuie semnificativ la apropierea de aderarea la OCDE, obiectiv major al politicii externe românești.