Firmele pot primi 150.000 de euro printr-un proiect. Care sunt condițiile în care se dau banii?

DE Alexandra Lupascu | 24.04.2024 - 07:32
Firmele pot primi 150.000 de euro printr-un proiect. Care sunt condițiile în care se dau banii? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Firmele pot primi 150.000 de euro printr-un proiect. Care sunt condițiile în care se dau banii? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Într-o încercare menită să stimuleze inovația și sustenabilitatea în sectorul afacerilor, Guvernul României a anunțat lansarea celei de-a doua ediții a Programului Electric Up 2.

SHARE

Se dau 150.000 de la stat pentru anumite firme din România. Programul Electric Up 2 este o inițiativă guvernamentală care vizează sprijinirea întreprinderilor locale prin acordarea de fonduri pentru investiții în tehnologii prietenoase cu mediul.

În esență, acest program încurajează trecerea către surse de energie regenerabilă și încurajează adoptarea vehiculelor electrice în rândul companiilor.

Conform anunțului oficial al Guvernului, întreprinderile mici și mijlocii, precum și companiile din sectorul HoReCa, sunt eligibile pentru a aplica la acest program și a primi finanțare de până la 150.000 de euro, scrie RTV.

Firmele pot primi 150.000 de euro printr-un proiect. Care sunt condițiile în care se dau banii?

„Guvernul susţine întreprinderile mici şi mijlocii şi domeniul HoReCa pentru a-şi asigura energia necesară prin instalarea de panouri fotovoltaice şi prin instalarea de staţii pentru vehiculele electrice. Programul Electric UP continuă cu o nouă etapă de finanţare în care se acordă un ajutor de până la 150.000 de euro pentru fiecare beneficiar.

Trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile sunt acoperite din fonduri primite prin acest program, IMM-urile urmând să vină cu o finanţare de 25% din valoarea proiectului”, a transmis Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.

Banii acordați prin Programul Electric Up 2 pot fi utilizați pentru diverse scopuri, printre care construirea de stații de încărcare destinate mașinilor electrice şi instalarea panourilor fotovoltaice pentru generarea de energie verde.

Statul a alocat o sumă totală de 90 de milioane de euro pentru acest program, cu scopul de a susține tranziția către surse de energie sustenabilă în rândul întreprinderilor locale.

Citește și: România a făcut cele mai mari investiții din fonduri europene în transporturi. Cum se circula azi

Pentru a aplica la Programul Electric Up 2 și a beneficia de finanțare, întreprinderile interesate trebuie să urmeze procedurile de aplicare stabilite de către autorități. Mai multe detalii despre cerințele de eligibilitate și procesul de aplicare pot fi găsite pe site-ul oficial al programului.

Peste 1.800 de firme au beneficiat, în prima ediția a programului, de ajutorul de la stat. Banii au fost oferiți pentru a sprijini companiile menționate cu scopul de a investi în adoptarea „tehnologiilor prietenoase cu mediul”.

Citește și: Iohannis: „Absorbţia fondurilor europene, instrumentul cheie al modernizării României”

O altă noutate, odată cu aprobarea Programului Electric Up 2, o reprezintă finanțarea sistemelor alternative de încălzire-răcire. „Totodată, se măreşte limita superioară a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice la 150 de kilowaţi.

Pentru asigurarea consumului propriu, a consumului staţiilor de încărcare de minim 22 de kilowaţi, pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in”, a adăugat Mihai Constantin.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te