Electrica SA negociază cumpărarea Premier Energy, ”băieții deștepți” din Cehia ajutați de OUG 114

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 01.10.2019 - 12:29
Miliardarul ceh Jiri Smejc, proprietarul Premier Energy/Foto: Cotidianul.md

Conducerea companiei Electrica SA, la care Ministerul Energiei deține 48,7%, negociază preluarea companiei de furnizare de gaze Premier Energy, deținută de miliardarul ceh Jiri Smejc, în acest sens având loc discuții la Praga, potrivit unor surse apropiate dosarului.

SHARE

Posibila tranzacție ar avea loc după ce Electrica SA a ratat preluarea furnizării de energie electrică din Republica Moldova, cumpărată în cele din urmă chiar de miliardarul ceh care controlează și Premier Energy.

Electrica SA a anunțat săptămâna trecută printr-un comunicat de presă că are printre proiecte o eventuală tranzacție: ”Electrica are în derulare sau analiză mai multe proiecte majore, inclusiv de creștere anorganică”.

Întrebată dacă există negocieri pentru achiziționarea companiei Premier Energy, departamentul de comunicare al Electrica SA a răspuns că ”Grupul Electrica analizează în permanență și cu mare atenţie oportunităţile din piaţă, inclusiv cele legate de eventuale fuziuni și achiziții. Orice decizii în acest sens se supun aprobării forurilor competente, în conformitate cu prevederile actului constitutiv, și vor fi făcute publice, dacă este cazul, în cel mai scurt timp, în mod transparent și nediscriminatoriu, în conformitate cu prevederile aplicabile societăților listate”, potrivit G4media.

Premier Energy este o companie care furnizează gaze mai ales în sudul României, unde a concesionat acest serviciu. Face parte dintr-un conglomerat de trei companii românești deținute de off-shore-ul cipriot Ligatne Limited, deținut, conform Forbes România, de cehul Jiří Šmejc, prin intermediul firmei din Insulele Britanice Virgine – Serenity Resources Limited. Šmejc are afaceri de aproape 1 miliard de euro în domeniul jocurilor de noroc și hoteluri în Maldive, loc preferat pentru concedii al unor politicieni români.

Conform site-ului fondului de investiții EMMA Group, Jiří Šmejc a fost, în ultimii 15 ani, unul dintre cei mai importanți antreprenori din Europa Centrală. A dezvoltat un furnizor de credite – Home Credit Group și fondul de investiții Emma. În 1999, Jiří Šmejc a devenit acționar al postul de televiziune NOVA din Cehia, vândut ulterior companiei americane CME cu aproape 1 miliard de euro. CME deține și postul românesc de televiziune PRO TV. Una dintre pasiunile cehului Smejc a fost cumpărarea unei insule în Insulele Maldive și amenajarea unei stațiuni de lux, după cum scrie publicația americană Forbes într-un review al destinației de vacanță.

Potrivit surselor G4Media.ro, mai mulți lideri PSD și-au petrecut în ultimii ani vacanțele în stațiunea de lux controlată de Smejc.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te