Elcen şi Termoenergetica fuzionează. Sebastian Burduja: "Sistemul integrat este singura soluție"

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.01.2024 - 13:07
Elcen şi Termoenergetica fuzionează. Sebastian Burduja: "Sistemul integrat este singura soluție" - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Elcen şi Termoenergetica fuzionează. Sebastian Burduja: "Sistemul integrat este singura soluție". "Guvernul României a aprobat memorandumul cu tema Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET).

SHARE

Elcen şi Termoenergetica fuzionează. Sebastian Burduja: "Sistemul integrat este singura soluție". "Guvernul României a aprobat memorandumul cu tema Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), respectiv producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice) în Municipiul București", anunţă Ministerul Energiei.

Un comunicat al ministerul spune că fuziunea va fi realizată "în vederea utilizării optime a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătății populației și dezvoltării durabile".

Elcen şi Termoenergetica fuzionează. Sebastian Burduja: "Sistemul integrat este singura soluție"

Mai jos, tot comunicatul:

"Odată cu adoptarea memorandumului, MDLPA va analiza și promova eventuale modificări necesare ale cadrului legal, în termen de 90 de zile. Ministerul Energiei are 15 zile să se adreseze Primăriei Generale, pentru a obține punctul de vedere al administrației locale privitor la fuziunea Elcen - Termoenergetica.

Ulterior, cele două companii vor putea iniția demersurile legale necesare, urmând ca fuziunea să se poată finaliza până anul viitor, conform memorandumului.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei:

„Astăzi am făcut un pas important pentru modernizarea sistemului de încălzire centralizată din București.

Citeşte şi: 1.000 de blocuri din Capitală, afectate de avarii. Unde este situația cea mai gravă?

Prin soluția prevăzută de Memorandumul aprobat de Guvernul României, Ministerul Energiei își menține angajamentul de a asigura condiții de locuit decente în casele oamenilor, prin rezolvarea problemelor legate de lipsa apei calde și căldurii, și de a realiza investițiile într-un sistem integrat de termoficare pentru bucureșteni, cu scopul creșterii calității serviciului public, la un tarif corect pentru populație și companii.

Astăzi, dacă cineva reclamă că nu are căldură și apă caldă, este trimis de la Termoenergetica, la Elcen, și de la Primăria Generală, la Ministerul Energiei.

Avem în România modelul de succes Oradea, unde sistemul este integrat, modernizat și funcționează fără probleme.

Citeşte şi: 420 de blocuri din București vor rămâne fără apă și căldură. Termoenergetica anunță până când

Prețul Gcal în Oradea este în jur de 400 de lei, cu o subvenție de doar 15%, la București prețul total este în jur de 1000 de lei, cu o subvenție de peste 65%.

Vă dați seama ce ar putea face Primăria Generală cu banii care se duc pe subvenție la o Gcal scumpă?

Sistemul integrat este singura soluție pentru a asigura bucureștenilor căldură și apă caldă în casele lor, dar este și o soluție pentru a permite Primăriei Generale să își crească bugetul de investiții pe termen mediu și lung, să nu mai cârpească, să gândească și să acționeze strategic.

Mulțumesc pentru efort, perseverență și profesionalism directorului general Elcen, Claudiu Crețu, care va continua acest demers vital pentru București.”

Captivitate

Elcen (Electrocentrale Bucureşti) este o entitate economică captivă a Termoenergetica, pentru că o parte din profitul ei se constituie de banii primiţi pentru aburul tehnic produs în CET-uri, pentru Bucureşti.

Aburul acesta tehnic este produs în cogenerare cu energia electrică. Aceasta ajunge în Sistemul Energetic Naţional, de aici formându-se restul profitului companiei.

Claudiu Crețu, director general Elcen:

“Am condus ambele companii și vă pot spune foarte limpede că singura soluție este fuziunea între producătorul de energie electrică și termică și operatorul rețelei de termoficare din București, care va permite crearea unei companii noi, eficiente, moderne ce va putea atrage fonduri pentru realizarea sincronizată a investițiilor atât la nivelul surselor de producere, cât și la nivelul rețelelor de transport și distribuție a energiei termice.

Datorii

Relația indisolubilă dintre Elcen în calitate de producător majoritar și CMTEB în calitate de operator de transport este afectată de faptul că cele două entități au subordonare diferită dar și strategii diferite de dezvoltare, fără a exista o coerență în modernizarea și retehnologizarea într-o abordare unitară a celor două.”

“La București, Termoenergetica are datorii față de Elcen de peste 800 de milioane de lei, cauzate în mare măsură de pierderile din sistem, determinate de factori diverși: vechime, incoerență legislativă, neaprobare tarife, dinamică ridicată a elementelor de cost din cadrul prețului energiei termice etc.

Această situație nu ar fi fost posibilă în cadrul unui sistem unic coordonat producție-transport. Asigurarea unei stabilități la nivelul sistemului de încălzire centralizată este esențială. E nevoie de sincronizarea investițiilor, reparațiilor și reviziilor.

Modernizare

Responsabilitatea unică asupra operării și gestionării întregului sistem va avea consecințe pozitive în ceea ce privește măsurile de eficientizare energetică începând de la sursa de căldură spre consumator, îmbunătățirea activității, reducerea costurilor operaționale și în facturi.

Vom prezenta în scurt timp un plan integrat de modernizare a sistemului de încălzire, inclusiv integrarea tehnologiilor regenerabile, geotermal, stocare de energie, astfel încât prețul la populație să fie cât mai mic, dar și subvenția municipalității să scadă semnificativ,” a concluzionat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te