Economia robustă a Statelor Unite nu are nevoie de marile reforme ale lui Donald Trump. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a făcut campanie pe baza promisiunilor de tarife agresive la import, restricții stricte ale imigrației, dereglementare și guvernare mai restrânsă.
Dar economia pe care o moștenește săptămâna viitoare ar putea să dea semnale pentru ceva diferit decât ce promite Trump. Și anume, nu are nevoie de nimic din măsurile anunţate de viitorul şef al statului american.
Economia robustă a Statelor Unite nu are nevoie de marile reforme ale lui Donald Trump
În condițiile în care producția se extinde peste tendință, piața forței de muncă se apropie de numărul maxim de locuri de muncă și adaugă noi locuri de muncă.
Cu inflația încă mocnind, Trump ar putea lansa reformele promise, într-o economie care are mai puțin nevoie de tipul de stimul pe care l-au oferit reducerile de impozite din anul 2017.
Un raport de experţi privind locurile de muncă din decembrie, de săptămâna trecută, arată că piaţa poate fi de asemenea predispusă la o corecție, având în vedere valorile ridicate ale activelor și piața obligațiunilor, care a crescut randamentele, conform Reuters.
Citeşte şi: Danemarca, mesaj privat către Trump: „Groenlanda nu e de vânzare, dar putem negocia prezența SUA”
„Succesul administrației Trump ar fi să nu facă rău economiei, cu excepționalele performanțe pe care el le moștenește”, a declarat Mark Zandi, economist-șef la Moody's Analytics.
Anume, combinația planificată de tarife, deportări și reduceri de taxe, finanțate din deficit, „va face rău. Cât de mult - depinde de cât de agresiv sunt urmate aceste politici”.
Trump își va prelua funcția săptămâna viitoare, în circumstanțe economice mult diferite decât atunci când și-a început primul mandat de patru ani, în anul 2017.
Citeşte şi: „Giganții Tech” se pun bine cu Donald Trump. Google donează 1.000.000$ pentru inaugurare
„Constrângerile sunt diferite, începând cu inflația”, care nu este încă pe deplin controlată, după un vârf din epoca pandemiei, și a prezentat o mică îmbunătățire, an la an, în ultimele luni, a spus Karen Dynan.
Acesta este profesor de economie la Universitatea Harvard și fostă oficială guvernamentală, în timpul Administrației Obama.
Trump se confruntă de asemenea cu deficite federale mai mari și cu costuri mai mari ale împrumuturilor guvernamentale decât înainte.
Miza imigraţiei
De asemenea, și cu o forță de muncă care a crescut mai repede decât era de aşteptat, din cauza imigrației, ceva ce Trump vrea să reducă.
Referindu-se la performanța recentă a SUA, care a depășit-o pe cea a altor țări dezvoltate și a surprins pe mulți economiști, Dynan a spus că, „dacă crezi că creșterea economică care depășește tendința este din cauza imigrației, va fi greu să obții cifre atât de mari cum am văzut în ultima parte a Administrației Biden”.