După OMV, și Black Sea Oil & Gas își amână decizia privind explorările din Marea Neagră

DE Mircea Marian | Actualizat: 26.10.2018 - 18:28
Navă de explorare offshore Foto: BSOG
Navă de explorare offshore Foto: BSOG

La scurt timp după adoptarea legii offshore, compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) își exprimă rezervele față de proiect și amână pentru după 2018 o decizie privind continuarea investițiilor în explorarea gazelor din Marea Neagră. Și OMV a luat o decizie asemănătoare.

SHARE

„Black Sea Oil & Gas evaluează în prezent impactul proiectului de Lege Offshore care a fost votat miercurea aceasta în plenul Camerei Deputatilor. În paralel cu realizarea acestei evaluări, BSOG va continua, așa cum a făcut în ultimii trei ani, să avanseze cu toate activităţile necesare pentru a ajunge în punctul în care partenerii şi acţionarii vor putea lua o decizie în privinţa proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia. Aceste activităţi includ finalizarea studiilor de inginerie (studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și detaliile de execuţie), îndeplinirea tuturor cerințelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de transport al gazelor naturale cu Transgaz S.A., a celui de vânzare-cumpărare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen îndelungat de achiziţie, semnarea contractului de antrepriză generală și a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare și finalizarea cu succes a aranjamentelor financiare pentru asigurarea finanţării proiectului. Toate contractele menţionate vor fi aplicabile doar în cazul obținerii deciziei finale de a investi în acest proiect. În momentul finalizării tuturor acestor activităţi, vor putea fi prezentate partenerilor și acționarilor spre examinare toate riscurile, costurile și potențiale venituri implicate de proiect. Rezultatul evaluării impactului acestei Legi Offshore asupra proiectului va fi în mod clar luat în calcul în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi”, se arată într-un comunicat al BSOG, citat de G4Media. 

BSOG precizează că, deși a estimat că va fi în măsură să ia decizia finală de investiţie în anul 2018, acum este clar că nu va putea face acest lucru anul acesta. 

Compania apreciază că propunerile de taxare contravin asigurărilor și dispozițiilor legale oferite de statul român la momentul intrării investitorilor în concesiune, sunt foarte împovărătoare și probabil vor face România necompetitivă în comparație cu alte jurisdicții offshore.

BSOG deține în concesiune perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, care au fost achiziţionate de la compania Sterling Resources Ltd. Grupul Carlyle a preluat în luna august 2015 100% din operaţiunile din România aparţinând Sterling Resources Ltd. 

Și OMV a amânat o decizie privind investiţia în proiectul de explorare din Marea Neagră până anul viitor pentru că guvernul român a avut nevoie de prea mult timp pentru a crea cadrul legal adecvat, a anunţat acum două zile și Rainer Seele, CEO al companiei, citat de Reuters.

„Suntem foarte îngrijoraţi de faptul că vom avea restricţii în comerţul cu gaze. O astfel de libertate este foarte importantă”, a precizat Seele.

Citește și Nemulțumită de legea offshore, OMV amână pentru 2019 decizia privind investițiile în Marea Neagră

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te