De unde se plătesc salariile la 4 ministere, Înalta Curte şi Secretariatul General al Guvernului

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.12.2023 - 13:49
De unde se plătesc salariile la 4 ministere - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
De unde se plătesc salariile la 4 ministere - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

De unde se plătesc salariile la 4 ministere, Înalta Curte şi Secretariatul General al Guvernului. Transporturile, Investiţiile şi Fondurile Europene, Mediul şi Justiţia sunt pe listă.

SHARE

De unde se plătesc salariile la 4 ministere, Înalta Curte şi Secretariatul General al Guvernului. Transporturile, Investiţiile şi Fondurile Europene, Mediul şi Justiţia sunt pe listă. Nu mai au bani de salarii.

Situaţia era previzibilă, pentru Guvernul a decis să nu facă o rectificare bugetară, pentru a nu mări deficitul bugetar prin plăţi.

De unde se plătesc salariile la 4 ministere

Executivul a dorit să controleze cât mai strict aceste plăţi, pentru a micşora pe cât posibil dimensiunea deficitului bugetului de stat pe acest an.

Guvernul a suplimentat prin HG, din Fondul de Rezervă, bugetul Ministerului Transporturilor, cu referire la credite de angajament şi credite bugetare, cu suma de 7.400.000 de lei, pentru CS Rapid Bucureşti.

Aici, este vorba despre faptul că acest club (este vorba despre secţiile sportive extra-fotbal) „nu dispune de fondurile necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor salariale ale sportivilor". Nu sunt singurele domenii suplimentate bugetar astfel:

Citeşte şi: 3,5 miliarde de lei pentru Sănătate și 3 miliarde lei pentru Educație din Fondul de Rezervă. Lista

Acum, prin HG, se propune alocarea creditelor bugetare şi creditelor de angajament, în sumă de 7,4 miliarde de lei, pentru Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, conform notei de fundamentare a proiectului de HG.

Executivul a suplimentat şi bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu 300 de miliarde de lei. Suma respectivă este acordată "pentru eliminarea blocajului financiar, prin imposibilitatea efectuării plăţilor către beneficiari".

Aceşti beneficiari sunt cei ce trebuie să primească bani, de la autorităţile de management, pentru POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare), potrivit aceleiaşi note de fundamentare.

Citeşte şi: 25 de milioane de lei din Fondul de rezervă al statului pentru bugetul Ministerului Economiei

Chiar şi bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) va fi suplimentat, tot din Fondul de Rezervă, pentru Departamentul pentru Relaţii Interetnice, cu suma de 23,6 milioane lei.

„Fondurile vor fi alocate celor 19 organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, reprezentate în Parlamentul României, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale”, arată documentul.

Citeşte şi: Anca Dragu: Fondul de rezervă al Guvernului nu trebuie să fie un instrument politic al premierului

Vor fi suplimentate bugetele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public şi Ministerului Justiţiei.

La Înalta Curte, este vorba despre suma totală de 767 de miliarde de lei, dintre care pentru Ordine publică şi siguranţă naţională, la ”Cheltuieli de personal”, cu 639 de miliarde de lei, şi la ”Alte cheltuieli”, cu 128 de miliarde de lei.

Sume enorme, deficitul bugetar creşte

Sunt dobânzi legale moratorii şi/sau penalizatoare. Mai simplu, acele plăţi în rate pentru drepturi salariale stabilite prin sentinţe judecătoreşti. Eşalonările la plată vor continua şi în următorii cinci ani.

La Ministerul Public, tot pe ,,Ordine publică şi siguranţă naţională", pe „Cheltuieli de personal”, se suplimentează bugetul cu 333 de miliarde de lei, credite de angajament şi credite bugetare.

Banii sunt dedicaţi exclusiv plăţii drepturilor salariale restante în acest an, pentru personalul Ministerului Public pentru care procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are calitatea de ordonator principal de credite, News.ro.

Noi sarcini la buget

Bugetul Ministerului Justiţiei pe anul acesta, tot la capitolul „Ordine publică şi siguranţă naţională”, titlul „Cheltuieli de personal”, se suplimentează cu 27,3 miliarde de lei, credite de angajament şi credite bugetare, iar la „Alte cheltuieli”, cu încă 8,7 miliarde de lei, tot prin credite de angajament şi credite bugetare.

Creditele acestea urmează să fie plătite tot de Guvern, în viitor, devenind noi sarcini la buget, la termenul scadent. Cu alte cuvinte, Executivul nu are aceşti bani şi se împrumută în continuare.

Tot Ministerul Justiţiei primeşte, pentru „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, 12,37 miliarde de lei, tot credite de angajament şi credite bugetare, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Institutul Naţional de Expertize Criminalistice.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te