De ce a ajuns bitcoin la 50.000 de dolari

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 22.02.2021 - 15:35
Fotografie creată de David McBee, de la Pexels

De ce a ajuns bitcoin la 50.000 de dolari: în lume există „doar” 21 de milioane de monede. Cantitatea limitată și raritatea îl fac un produs „dezirabil” pentru investitori. Valoarea sa de piață este dată de interesul acestora din urmă ceși poate fluctua foarte mult.

SHARE

Bitcoin a depășit nivelul record de 53.000 de dolari sâmbătă, astfel că de la începutul anului această criptomonedă a înregistrat o remarcabilă creștere de 81%. La începutul lunii februarie trecea cu puțin peste 33.000 de dolari, apoi, după ce Tesla a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari, prețul a explodat.

Unele estimări vorbesc despre faptul că această criptomonedă, cea mai de succes, ar putea ajunge chiar la 100.000 de dolari până la finalul anului.

De ce a ajuns bitcoin la 50.000 de dolari?

Există mai multe explicații. Întreaga economie modială este divizată la 21 de milioane de bitcoini. 

Moneda digitala bitcoin este o formă asemănătoare cu aurul, aflată în mediul virtual. Aurul este: rar, obținut printr-un consum de resurse și energie umană și acceptat la nivel global ca obiect de tranzacție, este explicația simplă, dată de portalul goanadupabitcoin.ro.

Moneda digitala bitcoin se bazează pe un protocol creat de Satoshi Nakamoto, un programator sau de un grup de programatori, care și-a păstrat anonimatul. Meritul monedei bitcoin este acela că se supune unor legi economice fundamentale. La fel ca și aurul, reprezintă o resursă limitată care cere energie de minare pentru a fi scoasă la suprafață și mai apoi pe piață.

Citește și: Musk spune că bitcoinul este puțin mai bun decât deținerea de numerar

Ajutorul dat de Rezerva Federală a SUA

Investitorii au ridicat prețul bitcoinului în în timpul pandemiei, deoarece Rezerva Federală din SUA a redus ratele dobânzilor la aproape zero în martie 2020 (și se așteaptă să le mențină acolo încă câțiva ani), slăbind grav dolarul SUA, explică CNN.

Asta face din bitcoin, comparativ, o monedă atractivă. Și CNN arată că există o limită stabilită pentru numărul de bitcoini de pe planetă, iar investitorii cred că, odată cu epuizarea ofertei, valoarea monedei digitale nu mai poate decât crește.

La începutul lunii februarie, Tesla nu doar că a investit 1,5 miliarde de dolari în această criptomonedă, dar a mai și anunțat că va acceptă în curând moneda digitală ca plată pentru mașinile sale.

De asemenea, Mastercard a anunțat că va sprijini „selectarea criptomonedelor” direct în rețeaua sa la un moment dat până la sfârșitul acestui an.

Anunțul a reprezentat o etapă majoră pentru bitcoin: Square (SQ) și PayPal (PYPL) au început recent să permită clienților să tranzacționeze bitcoin, dar Mastercard va fi cea mai populară platformă majoră a bitcoinului până acum, potrivit CNN.

Aceasta înseamnă adăugarea unei doze de valabilitate și atracție la criptomonede pentru investitorii principali.

Citește și: Primele vânzări de criptomonede Bitcoin și Ethereum confiscate de autoritățile din România

O comparație cu aurul

De ce a ajuns bitcoin la 50.000 de dolari? Înainte de a exista banii în forma modernă de azi, oamenii foloseau banii-marfă, precum aurul. 

„Banii-marfă, precum aurul, aveau valoare intrinsecă. Ce înseamnă asta? Că dacă aceste obiecte și-ar fi pierdut vreodată rolul monetar (de mijloc de schimb), tot ar fi continuat să rămână valoroase, pentru că oamenii le foloseau pentru alte întrebuințări, pentru a-și confecționa bijuterii, pentru a-și pune dinți sau pentru a produce alte bunuri.

Spre deosebire, cu banii de hârtie nu mai ai ce face odată ce funcția lor monetară dispare. Așa a fost cazul mărcii germane, de exemplu, sau al francului francez - au fost înlocuite de euro și vechile bancnote mai au doar valoare numismatică, mai degrabă zero.

Bitcoin nu are valoare instrinsecă. Nu poți să-l mănânci, nu poți să-l torni în fundația casei, nu poți să-l bagi în sobă ca să te încălzești. Din acest punct de vedere nu este nici o diferență între bitcoin și dolar sau euro”, a explicat economistul Bogdan Glăvan.

Acesta arată că, totuși, bitcoin are însă niște avantaje sau trăsături accentuate față de banii convenționali.

„Spre deosebire de banii emiși de guvern care pot fi inflaționați la infinit, oferta de bitcoin este fixă: 21 de milioane de unități; deci bitcoin nu poate fi printat la cerere, producția sa nu poate fi politizată, nu poate fi folosit în scop electoral, pentru a satisface cerințele absurde ale unor sindicate sau baroni locali etc.

Bitcoin este foarte divizibil, într-un milion de părți, și divizibilitatea poate crește, deci bitcoin poate fi folosit teoretic pentru orice fel de plăți.

Bitcoin se bazează pe o tehnologie care oferă utilizatorului proprietatea sigură asupra banilor. Apropo, zilele acestea circula o știre despre statul german care a confiscat 60 mil. bitcoin dar nu are acces la bani pentru că nu știe parola”, a precizat Bogdan Glăvan.

Economistul menționează că bitcoin nu e infaibil, iar valoarea sa poate varia considerabil

„Înseamnă că valoarea lui e echivalentul a 50 000 de dolari? Habar n-am, nu poate spune nimeni. De fapt, bitcoin nici nu este monedă încă.

El este folosit ca mijloc de schimb, dar nu are o largă acceptabilitate. Interesul pentru criptomonede crește, însă, dovadă că Banca Central Europeană vorbește despre ele, dovadă că procesatorii de plăți sunt interesați să le integreze ș.a.m.d.

Poți pierde bani dacă cumperi bitcoin? Da, bineînțeles. Poți pierde toți banii pe care i-ai schimbat în bitcoin? Teoretic da, fiindcă nu are valoare instrinsecă, dar practic e greu de crezut, fiindcă tehnologia pe care se bazează este foarte utilă și de viitor.

Vom ajunge vreodată să folosim bitcoin ca monedă? Nu știu, este posibil, de asta unii au cumpărat deja, fiindcă anticipează că acest lucru se va întâmpla”, a menționat Bogdan Glăvan.

 

De 5 ori mai valoroși în doar 6 luni

Valoarea tuturor monedelor bitcoin a crescut la 900 de miliarde de dolari de la 200 de miliarde de dolari în septembrie. Saltul de 700 de miliarde de dolari s-a bazat pe intrări de capital de doar 11 miliarde de dolari din partea investitorilor instituţionali care şi-au plasat banii în diferite trusturi şi instrumente futures, potrivit Ziarului Financiar.

Dar riscul ca valoarea criptomonedei să scadă repede este mare. S-a întâmplat, de exemplu, în ianuarie, când bitcoin a intrat într-un declin abrupt în două săptămâni, după ce își majorase valoarea de patru ori pe parcursul anului trecut. 
 
Citește și: Piaţa criptomonedelor a căzut cu peste 100 de miliarde de dolari în două zile. Bitcoin, -8%

Ethereum, a doua cea mai mare monedă digitală ca valoare totală de piaţă, a scăzut chiar mai mult decât bitcoin, înregistrând un declin de 22% până la 1.053 de dolari, după ce avuse o creștere de peste 470% pe parcursul anului trecut.

„Este cererea de bitcoin alimentată artificial? Da, firește, din moment ce în lumea aiuritoare în care trăim poți să te împrumuți cu dobândă negativă și deci este încurajată cheltuiala de orice fel, de haine, de excursii, de mașini scumpe, de case, de bitcoin.

Deci nu doar cererea de bitcoin este alimentată artificial, ci cererea de orice. Asta înseamnă inflație - anume că banii își pierd valoare în raport cu aproape orice lucru. Normal că își pierd valoarea în raport cu pământul sau cu bitcoin; apropo, nici pământul, nici bitcoin nu se mai fabrică (scuze, mai sunt foarte puțini bitcoin de „minerit" în următoarea sută de ani).

Este recomandabil să cumperi bitcoin? Dacă îl privești ca pe jocul la Caritas atunci nu, nu e recomandabil, decât dacă ai un apetit foarte mare pentru risc.

S-ar putea dovedi o achiziție înțeleaptă? Posibil, pe termen lung. Utilizarea lui se extinde.

Cui nu-i convine bitcoin? Statului, politicienilor. Vor face orice pentru a păstra monedele actuale produse discreționar, fără limită”, afirmă economistul Bogdan Glăvan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te