5 lei un euro - este pragul psihologic despre care analiştii pieţei valutare vorbeau de foarte mult timp. Se pare că moneda naţională nu mai baleiază între vechea cotaţie de prag psihologic, de 1 euro = 5 lei, şi noua cotaţie, de 5.10 lei.
Pe piaţa interbancară, la ora 13.05, cotaţia monedei euro în timp real era 5,05502 lei un euro, în scădere faţă de cotaţia maximă de ieri. Evoluţia actuală euro/leu seamănă foarte mult cu sinusoida terminării unui seism, cu un grafic care tot evoluează în jurul unei valori aflate undeva la 5.06.
Pare că este sinusoida unei unde seismice. Maximul este după ce George Simion a acces în turul al II-lea, apoi lucrurile treptat se liniştesc. Până la seism, erau mici variaţii, undeva 4.7 - 4.8, acum variaţiile s-au stabilizat undeva pe la 5.06 lei un euro. O zi euro se apreciază, următoarea zi se depreciază. Variaţiile sunt tot mai mici, ceea ce denotă o stabilizare valutară.
Curs valutar BNR pentru moneda euro (EUR), azi, 28 mai 2025 1 Euro = 5.0553 lei
Moneda euro s-a depreciat foarte puţin, la 5.0553, cu 0,0072, de la 5.0625, semnificaţia importantă fiind că sentimentul pozitiv, optimist, al investitorilor pentru moneda naţională pare să continue.
Este o depreciere mică a euro, care denotă intrarea monedei naţionale în fluctuaţia controlată tipică unor zile normale de tranzacţionare, de pe piaţa interbancară.
Totuşi, efectul de antrenare negativă produs de lucrurile declarate de George Simion se manifestă prin faptul că leul rămâne jos, la 1 euro aproape de 5.10 lei.
Curs valutar BNR pentru dolarul american (USD), azi, 28 mai 2025
1 dolar american = 4.4593 lei
Dolarul american s-a depreciat foarte puţin, la 4,4593 lei, de la 4,4604 lei, cu 0,0011 unități, comparativ cu ziua de marţi, 27 mai.
Curs valutar BNR pentru lira sterlină (GBP), azi, 28 mai 2025
1 liră sterlină = 6.0261 lei
Şi lira sterlină a înregistrat o depreciere mică, la 6.0261, de la 6.0415, de 0.0154 unități. Este o depreciere care ţine moneda britanică peste pragul psihologic de 6 lei
Factori care influențează cursul valutar
Fluctuațiile cursului valutar sunt influențate de mai mulți factori, printre care politicile monetare ale BNR și ale altor bănci centrale.
În plus, există factorul politic, care, în situaţii ca aceasta în care se află România acum, poate juca un rol foarte important, ducând la inflexiuni ca aceea care a avut loc marţea, miercurea şi joia de după primul tur al alegerilor prezidenţiale repetate, după care lucrurile s-au echilibrat pe noul palier, puţin sub 5.10 lei un euro.
Citeşte şi: Curs BNR, 23 mai. Moneda euro se depreciază încă puţin, tot sub noul prag psihologic de 5.10 lei
Mai sunt luaţi în calcul indicatorii economici globali și regionali, evoluțiile geopolitice și tensiunile comerciale internaționale, dar şi prognozele pentru perioada următoare.
O casieră simulează operaţiuni bancare cu lichidăţi - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Factor primar este evoluţia pieţei interbancare, adică câţi lei se cumpără şi se vând, în relaţia cu diverse valute, adică exact care este cererea şi oferta existente pe piaţă.
Citeşte şi: Curs BNR, 26 mai. Moneda euro se apreciază puţin, tot sub noul prag psihologic, de 5.10 lei
Pentru că banul este o marfă, care se vinde şi se cumpără.