"Așa cum am menționat, nu odată", a atras atenţia Ciolacu, "aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a acestui guvern.
După cum știți, procesul are atât o dimensiune internă, de reforme și de atingere a anumitor indicatori, cât și o dimensiune externă, de negociere și cooperare cu Organizația și cu statele membre.
Cum vrea Ciolacu să intrăm între statele cele mai dezvoltate
Vă mulțumesc, vă felicit și vă rog să continuați munca pentru îndeplinirea dezideratului aderării la OCDE", a spus prim-ministrul.
Cu excepţia Chinei, OCDE sau OECD (acronim rezultat ca prescurtare din limba engleză) reuneşte cele mai dezvoltate economic state din lume, în general cu standarde democratice înalte sau foarte înalte.
Citeşte şi: VIDEO Iohannis: Aderarea României la Spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare
Din OCDE fac parte, Olanda, SUA, Chile (supranumită Germania Americii de Sud), Costa Rica (supranumită Elveţia Americii Centrale), Italia, Finlanda, Franţa, Germania, Canada, Islanda, Spania sau Norvegia.
Din organizaţie, care este un forum fondat în anul 1961, pentru stimularea progresului lumii şi liberului schimb, fac parte acum 38 de state.
România încearcă de mai mulţi ani să intre în OCDE, dar până acum Ungaria s-a opus. În anul 2017, în septembrie, Budapesta anunţa că nu va sprijini aderarea României la OCDE.
Citeşte şi: În ce orașe din Spania găsești cele mai ieftine chirii dacă vrei să emigrezi. Încep de la 200€ /lună
MAE ungar a precizat atunci că motivul pentru care Ungaria își suspendă sprijinul pentru aderarea României la OCDE este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, de către guvernul PSD de atunci.
În ianuarie anul trecut, OCDE a redeschis dosarul aderării României. În acest an, Ungaria a anunţat că s-a răzgândit şi va susţine prezenţa Bucureştiului în Organizaţie.