Cum trece Centrala Nucleară Kozlodui de la combustibilul nuclear rusesc, la cel american

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.05.2024 - 10:57
Cum trece Centrala Nucleară Kozlodui de la combustibilul nuclear rusesc, la cel american - Foto: Wikipedia/Gogo89873/CC BY-SA 4.0

Cum trece Centrala Nucleară Kozlodui de la combustibilul nuclear rusesc, la cel american. Centrala nucleară de la Kozlodui (CNP), din Bulgaria, urmează să înceapă o tranziție semnificativă, pe măsură ce începe procesul de înlocuire.

SHARE

Cum trece Centrala Nucleară Kozlodui de la combustibilul nuclear rusesc, la cel american. Centrala nucleară de la Kozlodui (CNP), din Bulgaria, urmează să înceapă o tranziție semnificativă, pe măsură ce începe procesul de înlocuire a combustibilului nuclear rusesc, cu combustibil american de la Westinghouse.

Tranziția, programată să înceapă în această lună, va presupune încărcarea a 43 de cartușe de combustibil Westinghouse, în miezul reactorului celei de-a cincea unități a CNE Kozlodui.

Cum trece Centrala Nucleară Kozlodui de la combustibilul nuclear rusesc, la cel american

Tsanko Bachiyski, președintele Agenției de Reglementare Nucleară, a dezvăluit că procesul de înlocuire a cartuşelor se va întinde pe patru ani, marcând o schimbare substanțială în peisajul energiei nucleare din Bulgaria, conform Novinite.

Centrala nucleară de la Kozlodui, ca şi cea de la Belene, este pe Dunăre. Ea e situată vizavi de Vama Bechet, situată imediat la vest de oraşul Calafat. România are tot interesul ca această centrală să fie cât mai sigură.

Trecerea de la combustibilul rusesc la cel american subliniază diversificarea strategică a surselor de energie și a parteneriatelor, contribuind la obiectivele de securitate energetică ale țării.

Citeşte şi: Înaintea României? Bulgaria, lider regional în energie nucleară. Investiție de 14.000.000.000 €

Valentin Nikolov, directorul executiv al CNE Kozlodui, a subliniat că pregătirile pentru tranziție au început în anul 2019, odată cu semnarea unui contract cu firma americană Westinghouse.

De atunci, a fost menținută o supraveghere riguroasă a procesului de producție, pentru a asigura calitatea și siguranța ansamblurilor de combustibil nuclear.

Citeşte şi: Rusia a tranzitat de 7 ori combustibil nuclear prin România după invazia Ucrainei. Cine a luat banii

Decizia de a trece la combustibilul Westinghouse reflectă angajamentul Bulgariei de a-și moderniza infrastructura nucleară și de a se alinia la standardele internaționale de siguranță și eficiență nucleară.

Utilizând tehnologia avansată de combustibil de la furnizori mondiali de renume, cum ar fi Westinghouse, CNE Kozlodui își propune să îmbunătățească performanța operațională și să mențină standarde înalte de siguranță și fiabilitate.

Istoric cu accidente nucleare. Printre cele mai periculoase reactoare din lume

CNE Kozlodui a exploatat anterior patru reactoare mai vechi, de proiectare rusească VVER-440/230, dar, conform unui acord din anul 1993, dintre Comisia Europeană și guvernul bulgar, Unitățile 1 și 2 au fost scoase din funcțiune, la începutul anului 2004.

Un raport nepublicat, din anul 1995, care se presupune a fi aparţinut Departamentului de Energie al Statelor Unite, a enumerat acele unități printre „cele mai periculoase zece reactoare din lume”.

La 21 octombrie 2010, licențele pentru reactoarele acestea au fost transferate întreprinderii de stat bulgare de deșeuri radioactive DP RAO, semnificând începutul oficial al lucrărilor de dezafectare.

Citeşte şi: Chinezii de la CNNC și rușii de la Rosatom vor să investească în centrala nucleară de la Belene

De-a lungul anilor 90, până la începutul anilor 2000, Unitățile 3 și 4, inițial autorizate pentru funcționare până în anul 2011 și, respectiv, 2013, au suferit îmbunătățiri substanțiale de siguranță.

După inspecții riguroase, au primit recenzii pozitive de la AIEA, în anul 2002, și de la Asociația Mondială a Operatorilor Nucleari (WANO), în anul următor.

Acestea au concluzionat că „nu există motive tehnice pentru închiderea anticipată a unităților 3 și 4”.

Fără amânare

Pe baza acestor constatări, guvernul sperase să convingă Comisia Europeană să permită amânarea închiderii convenite, legate de preaderarea la UE, din punct de vedere juridic și politic.

Însă acest lucru s-a dovedit de neacceptat. Unitățile 3 și 4 au fost scoase din funcțiune în ultimele ore ale anului 2006, imediat înainte de aderarea țării la Uniunea Europeană.

82 de tone metrice din combustibilul uzat au fost trimise la un depozit din Zheleznogorsk, Krasnoyarsk Krai, în anii 2001 și 2002. În anul 2008, oficialii centralei și-au anunțat intenția de a folosi butoaiele de depozitare CONSTOR, în acest scop.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te